Наводненията в Германия ще ударят по партията на Меркел

| Свят, Коментар

Текстът е на Сергей Мануков, сп. "Експерт"

Германците дълго ще помнят втората седмица от юли 2021 г. Най-мощното от десетилетия наводнение във ФРГ причини огромни разрушения и отнесе живота почти на 160 души. Ударът на стихията може не само да забави темпото, с което се възстановява германската икономика, но и съществено да промени политическия пейзаж два месеца преди изборите за Бундестаг.

Водещите политици в страната, включително Ангела Меркел, прекараха края на миналата седмица в най-силно пострадалите райони. Сякаш се бяха наговорили, обещаваха на пострадалите финансова помощ и също тъй дружно обвиняваха климатичните промени заради катастрофата - една от най-страшните в Германия след Втората световна война. Ангела Меркел изтъкна, че наводнението отново доказва колко е необходимо да се засили борбата с глобалното затопляне.

Наводненията в Германия може да окажат влияние върху политическата ситуация преди изборите

Метеоролозите впрочем бяха предупредили навреме кабинета, че наближават поройни дъждове. В Германия обаче борбата със стихиите е задължение на местните власти, а те незнайно защо не предприеха мащабна евакуация на населението, откъдето идват и многото жертви.

Лидерът на партията "Зелени" Аналена Бербок бе заварена от наводнението в отпуск. Бербок - тя впрочем претендира за поста федерален канцлер, който скоро ще бъде овакантен от Меркел, - тутакси прекъсна отпуска си, още в петък също обеща помощ на пострадалите в Райнланд-Пфалц и също говори, че е необходимо да се засили борбата с промените в климата.

Борбата с глобалното затопляне, с последиците от наводненията и други стихийни бедствия естествено е добре дошла за "Зелените", които са я вписали в партийната си програма и могат да печелят от нея политически точки. Точки, които сега ще са много ценни за Бербок и привържениците й, защото, след като настигнаха, дори задминаха по рейтинг през пролетта управляващия Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел, оглавяван днес от Армин Лашет, през летните месеци те силно издишаха и пак изостават от християндемократите.

Потвърдените жертви на наводненията в Германия и Белгия са общо 190

Към 16 юли разположението на силите в Германия бе следното: ако изборите бяха в средата на юли, а не на 26 септември, за ХДС биха гласували 29 на сто от избирателите, за "Зелените" - 19 на сто и 16 процента - за социалдемократите, участници в управляващата Голяма коалиция с християндемократите.

Според повечето политолози следващата управляваща коалиция ще включва консерваторите и "Зелените". Макар че заради малката им преднина, сочена от анкетите, естествено са възможни и други варианти.

Наводнението усложни още повече бездруго трудните прогнози.

Днес всички политически партии в Германия подкрепят борбата с глобалното затопляне. Възможностите на "Зелените", които са в опозиция, да се борят с климатичните промени обаче безспорно са по-слаби от тези на християндемократите начело с Лашет и на социалдемократите, водени от вицеканцлера и финансов министър на ФРГ Олаф Шолц. Точно тези двама политици, впуснали се наред с Аналена Бербок в надпреварата за канцлерския пост, енергично се опитват сега да се представят в ролята на кризисни мениджъри.

Възможни ли са наводнения като тези в Германия у нас?

Позициите на Армин Лашет, то се знае, в случая са по-силни, защото той оглавява не само ХДС, но и Северен Рейн - Вестфалия, една от най-силно пострадалите провинции в Германия. Като премиер на местното правителство той естествено пристигна пръв на мястото на трагедията. Обаче сам си влоши шансовете - докато говореше президентът Франк-Валтер Щайнмайер, Лашет бе заснет от журналисти да се смее. И макар да се извини за своето поведение, остана една горчилка, както е думата.

Самият Армин Лашет, както и всички християндемократи, положително е готов да се бори с глобалното затопляне и да брани околната среда, но иска да го прави така, че да не навреди на германската икономика. Съвсем разбираемо - Северен Рейн - Вестфалия е най-населената и промишлено развита провинция в Германия.

Колкото до Олаф Шолц, той вече обяви създаването на фонд за спешна помощ в размер на 300 милиона евро и обеща Бундестагът със сигурност да одобри тази седмица далеч по-големи помощи за пострадалите.

Наводненията не са рядкост в Германия, те неведнъж са се намесвали и в общонационални избори. Смята се, например, че силните наводнения през 2002 г. са помогнали на Герхард Шрьодер да запази канцлерския си пост. Преди наводненията шансовете му за победа не се котираха високо, но рязко нараснаха, след като той успешно пое в свои ръце подпомагането на пострадалите и отстраняването на последиците.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още