Навални обяви, че се връща в Русия (обновена)

| Свят | Маргарита Колева

Маргарита Колева по темата:

Критикът на Кремъл Алексей Навални обяви, че се връща в Русия. Във видеоброъщевие той посочва, че е възстановил здравето си и е време дa ce зaвърнe в родината си, въпрeки зaплaхaтa oт cъдeбнo прecлeдвaнe там. 

Въпросът дали да се върне в Москва или не, никога не е стоял пред него, заяви Алексей Навални. Във видеообръщение в Туитър той обяви, че вече си е купил билет за Русия.

В Русия започна ново разследване срещу Навални

В неделя на 17 януари ще се върна в Москва с полет на авиокомпанията „Победа“. Посрещнете ме!“, посочва в обръщението си Навални.

Водещият критик на президента Владимир Путин, бе откаран в Германия през август за лечение, след като припадна в самолет на път от Томск за Москва.  Самолетът кацна аварийно в сибирския град Омск, в чиято болница го поставиха в кома. Няколко дни след това  бе преместен в Германия. Впоследствие Берлин обяви, че е имало опит за убийството му с нервнопаралитичния агент „Новичок“. Руските власти отричат да имат нещо общо с инцидента. 

Руски агент признава, че Навални е отровен с Новичок, Москва отрича

Решението на Навални да се върне в Русия е дръзко,  защото преди ден в московски съд бе отправено искане условната присъда, действаща срещу него, да бъде сменена с ефективна. А на 28 декември миналата година Русия даде ултиматум на критика да се върне от Германия в рамките на следващия ден или го чака затвор. 

Навални и неговите поддръжници обвиняват руските власти в опит той да бъде сплашен и да се откаже от завръщане в страната преди парламентарните избори, които трябва да се проведат през септември.

Пристигнах в Германия не по свой избор. Това е страхотна страна, но се оказах тук не по своя воля. Оказах се тук, защото се опитаха да ме убият тези хора, които се обидиха за това, че все пак не са ме убили, че оцелях и сега ме заплашват със затвор“, посочва в обръщението си Навални.

Случаят Навални: Москва обяви контрасанкции срещу европейски представители

Властите в Москва твърдят, че няма доказателства за опит за отравяне срещу опозиционера и отричат да са правили опити да го наранят. От Кремъл заявиха, че Навални може да се завърне по всяко време в страната, както всеки друг руски гражданин. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още