НАТО призова Русия да приеме предложението на САЩ за удължаване на ракетния договор

| Свят, Политика

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Русия да отговори положително на предложението на САЩ за удължаване с пет години на срока на действие на договора за ограничаване на ядрените оръжия.

Не трябва да оставаме без правна рамка за броя на ядрените бойни глави, добави той. Столтенберг отбеляза, че ако не бъде продължен, договорът изтича на 5 февруари.

НАТО ще обсъди бъдещето на мисията в Афганистан

По неговите думи отсрочката следва да даде време за изготвянето на нов договор, към който да бъдат привлечени и други ядрени сили, например Китай. НАТО подкрепя единодушно действащия договор, заяви Столтенберг.

Той настоя също Русия да спазва международно признатите граници на Грузия и да изтегли военното си присъствие от Абхазия и Южна Осетия. Генералният секретар отправи този призив на съвместна пресконференция с грузинския президент Саломе Зурабишвили преди днешното заседание на комисията НАТО-Грузия.

НАТО изследва руската противовъздушна отбрана в Черно море

По неговите думи общата цел на пакта и на Тбилиси е Грузия да се присъедини към алианса. Той отбеляза, че сред обсъжданите на днешното заседание въпроси е сигурността в Черно море.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още