НАТО настоява Беларус да не се оправдава с алианса за смазването на протестите срещу Лукашенко

| Свят

Властите в Беларус напълно неоснователно се опитват да се оправдаят с НАТО, за да защитят действията срещу собствения си народ. Това е много погрешно, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг при участието си във видеоконференция, посветена на международната сигурност.

НАТО подкрепя удължаване на договора СТАРТ

Нашето послание е, че хората в Беларус следва сами да определят бъдещето на страната, добави той по повод протестите срещу оспорваното преизбиране на Александър Лукашенко за президент. Столтенберг посочи, че присъствието на НАТО в Балтика е с изцяло отбранителна цел.

Агресивните и военните действия на Русия продължават от дълги години - с незаконното завземане на Крим и дестабилизацията на Източна Украйна, със струпването на войски по границите, използването на бойни химически средства, с опити за убийство на опоненти, дезинформационни кампании, стремеж за намеса в изборите в страни от алианса, с разполагането на нови ядрени ракети. Русия е нашият най-голям съсед и това няма да се промени, добави генералният секретар и настоя за диалог с Москва, особено по отношение на контрола над въоръжаването.

НАТО ще направи всичко възможно, за да запази сигурността на страните от пакта. Всички наши действия са отбранителни, допълни той. Столтенберг отбеляза икономическия и военния възход на Китай, които променят същността на конфликтите и ги изместват в електронното и космическото пространство. Той посочи, че същевременно се запазва заплахата от тероризма. НАТО трябва да бъде в състояние да отговори на тези заплахи, заяви генералният секретар.

НАТО не вижда непосредствена опасност от удар по държава от пакта

Той настоя да продължи развитието на съюзническите сили за отбрана и сдържане, особено по отношение на електронната среда. По неговите думи е необходимо алиансът да укрепи политическия съюз и, въпреки някои различия, да помни какво обединява съюзниците.

Прочетете още