Нашествие от миризливки в Кюстендил

Десетки сигнали за нашествие от миризливки са получили фирмите за дезинсекция в Кюстендил. Активизирането на буболечките е през последните две седмици, а сигналите са както от частни домове, така и от обществени заведения. Миризливките са от семейството на дървениците. Като те предимно се хранят с листа и стъбла. Тe кафяви на цвят и отделят неприятна миризма. Масовите популации на миризливките се в района на лесопарк Хисарлъка, като в последно време те са се насочили към града.

“Есенно време навлизат по градските части по дърветата и светлината просто ги привлича  и влизат в самите обекти. Те се размножават повече май- юни. През периода юни до края на август претърпяват метаморфоза и ларвите обитават предимно растителност, която може да е извън града, много често това е Хисарлъка. Ларвите са по- малки зеленикави на цвят, докато възрастните са от 12 до 15 мм. , с тъмна окраска сиво- кафяви. Възрастните са по-активни и явно тази година навлизат в градската част“, заяви  експертът  по дезинсекция Олег Цветков.

Неприятното за хората е, че когато трябва да убият без препарат тези буболечки, от тях се отделя неприятна миризма.В специализираните аптеки може да намерите препарати за борба с миризливките, а при по- големи площи ще трябва да се обърнете към специализираните фирми за борба с инсектицидите.

Прочетете още