НАСА търси нови астронавти за поколението „Артемида”

Плановете на космическата агенция са до 2024 година на Луната отново да стъпи човешки крак, а един от астронавтите в мисията да бъде жена

НАСА обяви, че търси нови астронавти, които да станат част от поколението „Артемида”. Новите попълнения ще бъдат тези, които в следващите години ще се отправят до Луната и Марс. Плановете на космическата агенция са до 2024 година на Луната отново да стъпи човешки крак, а един от астронавтите в мисията до спътника на Земята да бъде жена.

Науката и технологиите по света се развиват на изключително бързи обороти. Космическите планове на човечеството стават все по-мащабни. В тази ситуация се оказва, че не достигат подготвените астронавти. Затова от НАСА започват търсене на нови попълнения към поколението "Артемида".

Тонове пластмаса се използват в земеделските култури

От 60-те години на миналия век досега космическата агенция е избрала само 350 души, които се обучават за астронавти. Към момента в активния корпус на НАСА има 48 космонавта, които се оказват малко за амбициозните планове за все повече космически дестинации и проучвания. Само за следващите няколко години САЩ планира ново кацане на Луната. В мисията ще бъде и първата жена, която ще стъпи на земния спътник.  Поколението "Артемида" е и това, което ще проучва Марс и ще стъпи на Червената планета в средата на 30-те години на века.

Дали цивилизацията ни е на път да изчезне?

Изискванията за бъдещите астронавти обаче не са никак леки. На първо място те задължително трябва да са американски граждани, да имат магистърска степен в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката или докторска степен в някоя от тези науки. Желани са и кандидати, които са дипломирани доктори по медицина или са завършили остеопатия. Всички желаещи да бъдат астронавти обаче трябва да имат поне 1000 часа пилотиране на реактивен самолет.  

След като бъдат одобрени и обучени, новите астронавти ще изстрелват ракети и космически кораби, ще живеят и работят на Международната космическа станция и ще са част от планираното устойчиво изследване на Луната до края на това десетилетие. 

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още