НАСА разследва престъпление в космоса

| Свят | Христо Гатев

Астронавтът Ан Маклейн бе на 6-месечна мисия на Международната космическа станция и се завърна на Земята през юни. По време на престоя си в космоса обаче влязла в банковата сметка на съпругата си Съмър Уордън, с която е в развод. Според адвоката на Маклейн – Ръсти Хардин, клиентката му съдейства на разследването и е признала изцяло за влизането в банковата сметка. По думите й обаче тя искала просто да се увери, че активите на Уордън са достатъчни, за да има синът им всичко необходимо. Маклейн добавя, че е влизала в сметката и друг път със същите име и парола, още преди да навлезе в процес на развод със съпругата си.

Говорителката на НАСА Стефани Шийрхолд отказа да коментира разследването пред „Ню Йорк Таймс”:

 „Подполковник Ан Маклейн има успешна военна кариера, участвала е в бойни мисии в Ирак и е един от водещите астронавти на НАСА. Тя свърши страхотна работа в последната си мисия за агенцията на борда на Международната космическа станция. Както у в други такива случаи, НАСА няма да коментира въпроси от лично естество за своите служители.”

Двете жени сключват брак през 2014-а. През миналата година Уордън подава молба за развод, след като Маклейн  я обвинява в посегателство. Уордън е бивш разузнавач от Военновъздушните сили на САЩ и след като по-рано през годината разбрала, че в банковата й сметка е влизано от непознати компютри, проверила случая, и скоро установила, че е един от въпросните компютри е регистриран в Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство. Или с други думи – НАСА.

Уордън подава жалби във Федералната търговска комисия, както и към инспектората към НАСА.

Ан Маклейн пък трябваше да е част от първата историческа „космическа разходка”, извършена само от женски екипаж. Преди няколко месеца Маклейн и колегата й от Международната космическа станция Кристина Кох трябваше да извършат няколко последователни излизания в открития космос. В крайна сметка обаче от НАСА промениха плана, след като се оказа, че на борда на МКС имало само един годен скафандър с подходящи размери за жена и било по-лесно и безопасно просто единият от двамата участници в мисията да е мъж, отколкото да се губи време в модификации на скафандъра.

 Съгласно споразумение между държавите, участващи във финансирането на МКС – САЩ, Русия, Канада,  Япония и Европейската космическа агенция, юрисдикция върху всеки един астронавт в космоса има собствената му държава. Т.е. при евентуално престъпление, астронавтът ще понесе наказание, спрямо законодателството в собствената си страна. До момента обаче споразумението така и не е изпробвано на практика.

Прочетете още