НАСА изпраща първата частна ракета с хора към МКС

Това е първата американска ракета от 9 години, която изпраща астронавти в космоса

| Свят, Наука, Любопитно

Чуйте повече от Михаил Дюзев:

НАСА изпраща първата частна ракета с хора към Международната космическа станция. Боб Бенкен и Дъг Хърли ще управляват капсулата Crew Dragon, която трябва да се скачи със станцията. Мисията е дело на SpaceX на Елън Мъск и НАСА и е наречена DEMO 2. Ракетата Falcon 9 трябва да излети в 23:33 часа българско време от центъра "Кенеди" във Флорида. 

Деветнадесет-часовият полет ще бъде исторически за американците. За първи път от девет години американска ракета ще изпрати хора до МКС. От 2011 г. САЩ изпращат своите астронавти на станцията с руски ракети и плащат на Русия за това. Очаква се президентът Доналд Тръмп лично да присъства да старта на Falcon 9.

Американците изчислиха, че първите седем астронавти, които ще изпратят ще струват по 55 млн. долара за човек.Ракетата е с многократно излитане и кацане.

Ако полетът на Dragon Crew e успешен SpaceX ще има предимство пред конкурента си Boeing в създаването на приемник на американските совалки от миналото. Американската космическа агенция НАСА и сключила през 2014 г. и с двете фирми договори за строеж на космическите капсули, които ще последват совалките.

Ако метеорологичните условия не са подходящи, полетът ще бъде отложен за 30 май.

Лошото време може да спре изпитателния полет с „Дракон“ на „Спейс Екс“

Прочетете още