Напрежението в Източна Украйна се запазва въпреки изтеглянето на руски войски от границата

В петък Русия обяви, че започва да изтегля войските си от пограничните райони, но напрежението по фронтовата линия на практика не е спаднало

| Свят, Коментар

С каска и бронежилетка Станислав Шух наблюдава спокойното море под звуците на минометен обстрел. В Източна Украйна сблъсъците продължават въпреки обявеното от Москва изтегляне на войските й от украинската граница.

"За жалост, заплахата от ескалация продължава да витае", каза 35-годишният военен, дислоциран в село Широкине на брега на Азовско море близо до Мариупол, последния голям източен украински град под контрола на Киев.

Широкине едно време е било популярен морски курорт в този индустриален район, но е напуснато от жителите си след началото на войната с проруските сепаратисти през 2014 г.

Русия обяви изтегляне на войските от границата с Украйна

Днес селото е в развалини, навсякъде са изкопани окопи, а по уличките му ходят само военнослужещи, които се опитват да не стъпят на някоя мина.

От началото на годината зачестиха сблъсъците между украинските сили и сепаратистите, след примирие, което до голяма степен се спазваше през втората половина на 2020 г.

Около 30 украински войници са убити от началото на годината спрямо общо 50 през 2020 г. Вчера беше убит още един военен, а други трима са ранени, след като превозното им средство задействало мина, заяви украинската армия. Сепаратистите са съобщили за най-малко 20 убити в редиците си от януари.

НАТО изрази задоволство от изтеглянето на руските войски по границата с Украйна

Същевременно се изостри напрежението с Москва, смятана за "кръстник" на сепаратистите, която през последните седмици разположи до 100 000 войници при границата си с Източна Украйна и в анексирания полуостров Крим, пораждайки опасения от предстояща широкомащабна военна операция.

В петък Русия обяви, че започва да изтегля войските си от пограничните райони, но напрежението по фронтовата линия на практика не е спаднало, казаха украински военни.

"Вражеската дейност в последно време е стабилна, използва се от леко стрелково оръжие до 120-милиметрови минохвъргачки. Сондират позициите ни, може да се каже, че правят разузнаване с огън", каза Шух.

"Това ще е постоянно"

Военнослужещият от грузински произход Гоча потвърди това. "Сами виждате, че тук се стреля", каза той на журналисти от АФП, докато ясно се чува стрелба от автомати "Калашников" и минохвъргачки.

"Тази сутрин бяха 120-милиметрови минохвъргачки и гранатомети", обясни той и добави, че друг военен от грузински произход бил убит преди една седмица от гранатомет.

Украйна обяви за персона нон грата руския консул в Одеса

Броят на нарушенията на примирието по фронтовата линия не е спаднал, заяви наблюдателската мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в зоната на конфликта.

В последния си доклад в понеделник ОССЕ съобщи за 390 регистрирани нарушения между петък вечерта и неделя вечерта при 332 в предишния уикенд.

"Видяхме известно изтегляне на някои руски военни части, които се отдалечават от Украйна, но е твърдо рано да приемем това за чиста монета", каза в понеделник говорителят на Пентагона Джон Кърби.

А украинският президент Володимир Зеленски вчера прикани армията си да остане в бойна готовност, като подчерта, че руските сили може да се върнат "всеки момент". Той каза това по време на посещение на украинските позиции в южната част на страната, близо до Крим.

На терен войниците също са недоверчиви.

"По наши данни част от руските войски е напуснала територията в близост до границата ни, но на място остана цялото им тежко въоръжение, което лесно може да се премести за ескалация", каза Шух. "Това е просто маневра", съгласи се Гоча.

Според директора на Националния институт за стратегически изследвания в Киев Олександър Литвиненко изострянето на напрежението с Москва вероятно ще се повтаря на редовни интервали.

"Това ще е постоянно", смята експертът, според когото придвижването на войските дава на Кремъл "добър инструмент за пазарене с американците", като същевременно позволява да се поддържа натиска върху Киев.

/Текстът е на Юлия Силина от Франс прес/

Следете най-акуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още