Напрежение пред БНТ по време на „Велико народно въстание 5“

| България, Политика

Протестиращи хвърляха яйца и се опитаха да влязат в сградата на БНТ. Стигна се до напрежение с полицаите охраняващи сградата в ден 100 на гражданско недоволство срещу правителството и главния прокурор. 

Протестиращите блокираха входа на Българската национална телевизия и скандираха "Оставка" и "Мафия". Блокирани към момента са и възловите кръстовища на СУ "Св. Климент Охридски" и Орлов мост. 

Спряно е движението по бул. "Цар Освободител"

Малко след 21:30 ч. протестиращите преминаха покрай старата сградата на Народното събрание и храм-паметника "Свети Александър Невски", след което стигнаха до сградата на БНТ. Част от тях опитаха да проникнат в сградата на обществената медия и се стигна до сблъсъци с полицаите охраняващи сградата. По информация на bTV протестиращите са искали да говорят с водещия на "Панорама" Бойко Василев.

Пред БНТ

Posted by Отровното трио on Friday, October 16, 2020

Малко по-рано в предаването на БНТ гостува един от лидерите на антиправителствения протест, членът на „Отровното трио“ Арман Бабикян.

Протестът свърши нещо много голямо, прогони страха, който беше налегнал всички. Прогони мълчанието, прогони онова удушаващо усещане, че ще бъдеш уволнен, набеден, окалян, оплют. Тези наплъстени страхове бяха изритани“, заяви той. 

Попитан дали се е разделил протестът, Бабикян отговори: „Протестът е на всички хора“.

Оставката на Бойко Борисов е технологичен акт. Големият губещ са всички парламентарно представени партии. Това е огромният обем недоверие, който се стовари върху тях за 100 дни. Това е един от резултатите, освен че цялата световна преса обърна погледите си към България“, коментира Бабикян.

Големият резултат е, че всъщност в момента имаме един човек, който стои и преценява дали репутацията на България да пострада още два, пет, шест дни. Дали пък новият механизъм, за който Германия настоява - върховенството на закона и борба с корупцията и срещу това от новия огромен пакет пари. Или да пострада още повече партията му - ГЕРБ. И всичко това срещу още един ден власт, още един ден власт. От другата страна на кантара стоим - ние, тези 66%, които отчаяно заявихме 100 дни подред, че този човек е начело на автократична власт и всички останали, които са негови поддръжници и намаляват, намаляват... Репутацията на България намалява, шансовете да получим пари или инвестиции намаляват, а ние броим дните на някакъв човек", каза още Бабикян.

На въпрос дали ще създаде партия Бабикян отговори: „Непрекъснато ми задават този въпрос. Започвам да се замислям. Лично не мога да взема решение. Лично сам нямам намерение да правя партия. Сам човек нищо не може да направи“.

За мен е хубаво, че много хора, над 60% не просто разбраха какво се случва в България, а решиха да го кажат и да го подкрепят. Оттам нататък въпроса кой е на улицата и кой не е - да, това не е протестът на гладните, но е протестът на унизените и на онези, които не искат да живеят в миналия век. Това са хората, които искат икономика на знанието, искат морала на ЕС, а не просто еврофондовете му, искат правосъдието на ЕС, искат антикорупцията на ЕС“, посочи още Арман Бабикян.

Прочетете още