НАП ще попълва предварително електронните ни данъчни декларации

Условието е да имаме персонален идентификационен код или електронен подпис

Всеки гражданин, който извън заплатата си получава хонорари, приходи по граждански договор или приходи от наем, има задължение да подаде годишна данъчна декларация.

Тази година за пръв път Националната агенция за приходите ще попълни предварително електронните данъчни деклараци за всички, които имат такъв ангажимент, каза за Дарик говорителят на НАП Росен Бъчваров. Ще бъдат въведени личните данни, както и информацията за два вида доходи - трудовите доходи и тези от хонорари и граждански договори.

Условие да се възползваме от услугата е да имаме персонален идентификационен код - ПИК или електронен подпис.  

"Механиката е следната - човек, който иска да ползва услугата за предварително попълване на данъчна декларация, на първо място има нужда от персонален идентификационен код или електронен подпис. След това в портала за електронни услуги на НАП ще влезе в услугата за подаване на данъчна декларация, след което информацията ще бъде предварително попълнена от агенцията. Важно е да кажем, че това ще се случи през март. Всеки, който има желание да декларира доходите си преди март, ще може да го направи както чрез стандартната ни конвенционална услуга, с разликата, че данните няма да са предварително попълнени, така и чрез познатите ни хартиени формуляри, които се радват на все по-малка популярност," обясни Бъчваров.

Какви са сроковете да се отчетем пред фиска, какви са глобите, ако не го направим? Ще се справим ли с тази задача по-лесно сами с помощта на предварително попълената електронна декларация?

Чуйте в звуковия файл:

Прочетете още