Няма забавяне в процеса на ваксиниране срещу COVID-19

През февруари се очакват още 83 хиляди дози, а през март - 104 хиляди дози

Няма забавяне в процеса на ваксиниране срещу COVID-19, каза на брифинг в Министерски съвет председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов. По думите му досега са били имунизирани 46 на сто от желаещите лекари, 23 на сто от желаещите медицински сестри, 19 на сто болничен персонал и др.

Ваксинират се и лекари по дентална медицина и фармацевти, допълни още Гигов. Следващата седмица се очаква да пристигнат 14 040 дози от ваксината на "Пфайзер", които ще компенсират частта, която не пристигна тази седмица, каза Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.

Новият щам на коронавируса вече е у нас

През февруари се очакват още 83 хиляди дози, а през март - 104 хиляди дози, посочи още Кирилов. Забавянето в доставката се наложи заради модифициране на производствения процес от страна на производителя, като целта е да се увеличи производството на ваксини и от март да има по-големи доставки, припомни той.

До края на март от производителя "Модерна" се очакват 24 хиляди дози, а след това още 3600 дози. Ако становището за ваксината на "АстраЗенека" е положително, по първоначална индикация ще получим през март стотици хиляди дози, допълни Кирилов.

Ще паднат ли мерките на 31 януари?

По думите му напредва оценката и на ваксината на друг производител, за която се очаква да бъдат публикувани резултатите от клиничните изпитвания през следващите седмици. Чака се одобрение и за четвърта ваксина, посочи той. Имаме съмнение за 4 проби на новия щам у хора, завърнали се от чужбина, каза проф. Асен Балтов, директор на болница "Пирогов и изрази тревога, че появата му ще започне да "набира скорост".

Заради новия щам е възможно да се стигне до изчерпване на здравните ни ресурси, загубите ще бъдат много по-тежки и трябва изключително внимателно да се обсъди кои мерки и кога да се отхлабят, каза ген.Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още