34 души са вече излекуваните от Covid-19, 498 е общият брой на заболелите

Няма виновни за рухналата сграда, която уби две момичета в центъра на София

Инженерът, контролирал ремонта, управителят на ремонтиращата фирма и строителят били невинни

Софийският апелативен съд потвърди оправдателните присъди на четиримата подсъдими за случая при който пететажна сграда на ул. "Алабин" в София рухна и уби две жени. Под руините, затрупани в автомобила си, загинаха 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, които в края на работния ден се намирали в задръстване по оживената улица.

В края на 2018 г. собственикът на сградата Георги Кирчев, инж. Петър Петров, който контролирал ремонта на сградата, Николай Симеонов - управител на фирмата за инвестиционен контрол, и строителят Манчо Антонов бяха оправдани по всички обвинения. 

Процесът, който не може да приключи вече 14 години, оставя след себе си редица неразрешени въпроси, свързани с работата на полицията и прокуратурата.

Още през 2015 г. впечатление прави определението на съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд, с което той отменя опит на прокуратурата да прекрати разследването на инцидента с мотив, че няма виновни за срутването на сградата. В решението си съдът отправя остри критики към разследването като откроява необяснимата „пасивност и бездействие от страна на прокуратурата”, както и работа "при драстично нарушение на изискванията за разумен срок".

Разследването се проточи цели 10 години.

Прочетете още