Няма да показват български икони в отдела за ислямско изкуство на Лувъра

До това решение се стигнало след отказа на Светия синод да предостави свои икони и църковна утвар за подобна изложба

Изложба на български икони в отдела за ислямско изкуство на Лувъра няма да има. До това се стигнало след отказа на Светия синод да предостави свои икони и църковна утвар като експонати в подобна изложба. Според директора на Института за изследване на изкуствата проф. Емануел Мутафов обаче изложбата е щяла да се осъществи, ако той и колегите му не бяха изразили своето категорично несъгласие.

Те предлагат третата българска изложба в Лувъра да представи късната праистория – времето на първата европейска цивилизация или Втората българска държава.

За идеята български икони да бъдат представени в отдела за ислямско изкуство на Лувъра станало ясно още през юли миналата година. Месец по-късно проф. Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата е изразил становището си срещу това, разказа той

"Тъй като не получих отговор, а започнах да научавам от медиите колко хубава изложба се подготвя, но никой нямаше доблестта да каже, че тя всъщност ще се състои в департамента "Ислямско изкуство," реших да публикувам своето мнение. Така че, по стечение на обстоятелствата и заради това, че и Църквата, и професионалната гилдия се надигна, подобна спорна изложба в Лувъра няма да има," категоричен бе той.

БПЦ не възразява като цяло срещу представянето на свои икони в изложби, но е против тази, която неправилно третира българското изкуство и е замислено да бъде представена в отдела за ислямско изкуство в Лувъра. Затова е взел решение да не предостави икони и църковна утвар, съобщи Ловчанският митрополит Гавриил.

"Ние смятаме, че е унижение за България, за нейната история и за православието да участваме в такава изложба. Такова влияние почти не е имало. Тогава и българското изкуство е било много малко, ние сме били под робство. Това, което е било в църквата, не е било под влияние на ислямското изкуство. Така ние ще се откажем от това, което сме успяли да отстоим - наша вяра, нашата национална самобитност," допълни той.

Въпреки отказа на Църквата да участва в подобна изложба, тя е щяла да се състои, ако не беше категоричната реакция на проф. Мутафов и на колегите му, смята Гавриил.

Учените предлагат други два периода да представят България в Лувъра. Единият е късната праистория – 6-3 хилядолетие пр. Хр. – времето на първата европейска цивилизация, разказа проф. Васил Николов, зам.-председател на Българската академия на науките.

Според проф. Мутафов е необходимо контактът с Лувъра да се осъществява с равни по ескпертиза специалисти, защото кураторката от френска страна на тази, по думите му, злощастна изложба не е имала дори докторска степен.

Прочетете още