Най-малко 40 загинали и над 200 ранени при блъсканицата по време на погребението на Солеймани

Иранският парламент прие закон, определящ американските въоръжени сили като "терористични"

| Свят

Най-малко 40 души са загинали и 213 са били ранени при блъсканицата днес по време на погребението на иранския генерал Касем Солеймани в родния му град Керман, предадоха световните агенции, като се позоваха на ръководителя на иранските служби за спешна медицинска помощ Пирхосейн Куливанд.

Иран напусна ядрената сделка, ще се опита да произведе атомно оръжие

Генерал Солеймани бе убит при американски въздушен удар в Ирак в петък.

С викове "Смърт на Америка" жителите на иранския град Керман се събраха масово днес за погребението на Касем Солеймани, настоявайки за отмъщение. Центърът на Керман - родното място на генерала, беше залят от човешко море, както беше и в Техеран и другите ирански градове, през които премина кортежът с ковчезите на генерала и неговите съратници, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Процесът на "експулсиране на САЩ от региона" започна, заяви пред множеството в Керман дивизионен генерал Хосейн Салами, главнокомандващият на корпуса на Гвардейците на Ислямската революция. "Мъченикът Касем Солеймани е по-могъщ и по-жив след смъртта си" и "по-опасен за врага", заяви той пред ковчезите, изложени за народно поклонение сред венци от цветя на градския площад "Азади" (Свобода). "Нашата воля е твърда. Казваме на нашите врагове, че ще отмъстим, и че ако (те ударят отново), ще запалим онова, което те обожават. Те самите добре знаят за кои места говоря", добави той.

Генерал Касeм Солеймани – иранецът регионален герой

"Тук сме, за да се поклоним пред великия командир на Свещената отбрана", каза Хемат Дехган, имайки предвид ролята на Солеймани по време на войната с Ирак (1980-1988 г.). "Той бе обичан не само в Керман и в Иран, но и в целия свят", заяви 56-годишният ветеран пред кореспондента на АФП. "Целият свят, мюсюлманите, шиитите, Ирак, Сирия, Афганистан и преди всичко Иран - всички му дължат много за своята сигурност", добави мъжът, пристигнал по думите му от Шираз, на повече от 500 км разстояние.

Техеран готви пропорционален отговор на американската операция, при която бе убит командващият на елитните спецсили "Ал Кудс" на иранската ислямска Революционна гвардия генерал Касем Солеймани, каза в интервю за телевизия Син Ен Ен иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Това е международен тероризъм, акт на агресия срещу Иран. То е равнозначно на въоръжено нападение над Иран. И ние обезателно ще отговорим, но нашият отговор ще бъде пропорционален. За разлика от президента на САЩ Тръмп, ние се придържаме към закона", каза Зариф. Той добави, че с действията си лидерът на САЩ демонстрира пред международната общност своето неуважение към международното право.

"На наша страна са хората и това е много по-важно. Красивите оръжия, за които, по думите на самия Тръмп, са били похарчени два трилиона долара, не управляват света. Управляват го хората. Дните на пребиваването на САЩ в нашия регион са преброени. Те трябва да осъзнаят, че жителите на този регион са разярени, те искат САЩ да си ходят. САЩ се намират в този регион вече много години и те не донесоха нито на себе си, нито на региона някаква сигурност", каза Зариф.

Междувременно иранският парламент днес прие спешно закон, класифициращ всички американски военни сили като "терористични", предаде Франс прес.

Иран обяви 80 млн. долара награда за главата на Тръмп

Депутатите внесоха поправка в одобрен неотдавна закон, който обявява за "терористични" американските сили, разположени в район, простиращ се от Африканския рог през Близкия изток до Централна Азия.

Съгласно новия текст това определение вече обхваща "всички служители на Пентагона и свързаните с тях служби и организации, както и ръководителите, замесени в смъртта на Касем Солеймани", предаде ТАСС, позовавайки се на иранската информационна агенция Фарс.

Поправката, гласувана когато Солеймани ще бъде погребан в родния си град Керман, изглежда има най-вече символично значение, смятат наболюдатели.

Първоначалният текст на закона беше приет през април 2019 г. и в него се казваше, че Иран "смята САЩ за държава спонсор на тероризма". Тогава Техеран представи закона като реципрочна мярка в отговор на решението на Вашингтон да включи иранския корпус на Гвардейците на ислямската революция в списъка си на чуждестранните терористични организации, припомня АФП.

Тръмп: Иран ще плати висока цена за нападението на посолството на САЩ в Багдад

Иранският парламент е увеличил и бюджета на Гвардейците на Ислямската революция до 20 март (краят на персийската година), съобщи председателят на парламента Али Лариджани, цитиран от агенция ИРНА. По думите на Лариджани върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей е наредил бюджетът на корпуса да бъде увеличен с равностойността на 225 млн долара, предаде ДПА.

Увеличението е свързано с осъществяването на плана за "сурово отмъщение" срещу САЩ за убийството на генерал Касем Солеймани, заяви председателят на парламента.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още