Ново разхлабване на мерките от понеделник

Най-малко 33 убити в Мианма през 30-ия ден на протести

най-смъртоносния от началото на демонстрациите

| Свят, Общество

Най-малко 33 демонстранти са били убити от силите за сигурност в Мианма днес - 30-ия ден на протести срещу военния преврат в страната на 1 февруари, предаде Асошиейтед прес, като се позова на компилация от информации от различни места.

18 човека са загинали само в Янгон - най-многолюдния град в тази страна в Югоизточна Азия. Сред жертвите е 14-годишно момче.
Днешният ден вероятно е най-смъртоносният от началото на протестите срещу военния преврат, отбелязва АП, която прави уговорката, че не може да потвърди данните по независим път. Досега най-много убити имаше в неделя, когато ООН съобщи за 18 жертви. Според други източници обаче загиналите тогава са били още повече.

Най-малко 18 убити в Мианма през 30-ия ден на протести срещу военния преврат

Вчера останалите държави от АСЕАН призоваха армията към сдържаност и предложиха помощта си за намиране на изход от кризата в Мианма. Военната хунта обаче изглежда по-решена от всякога да потуши протестите, отбелязва Ройтерс.

Най-малко 55 души са били убити в Мианма, след като военните свалиха от власт цивилното правителство, оглавявано де факто от Аун Сан Су Чжи - "иконата" на борбата за демокрация в страната, посочва Ройтерс.

ДПА съобщи за общо близо 1300 задържани във връзка с преврата. Съветът за сигурност на ООН ще обсъди положението в тази държава в Югоизточна Азия, вероятно на закрито заседание в петък. Срещата е била поискана от Великобритания - някогашния колониален господар на Мианма.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още