Най-големият айсберг в света се движи към открити води

Навлизането на айсберга в открития океан може да възпрепятства корабоплаването

| Свят, Любопитно, Времето | dnews

Най-големият айсберг в света скоро ще навлезе в открития океан.

A68 е наименованието на гигантския леден къс, който „отплава“ от Антарктида през юли 2017 г. В момента той се придвижва все повече на север, съобщава Фокс Нюз.

Когато се откъсна от ледния шелф „Ларсен С”, айсбергът имаше площ близо 3700 квадратни километра. През последните две години и половина не е загубил почти никаква част от леда. Айсбергът е приблизително със същия размер като американския щат Делауер или около четири пъти по-голям от Лондон.

Би Би Си обаче съобщава, че за A68 ще бъде много трудно да поддържа сегашните си размери, когато достигне водите на Южния океан.

Рекордно висока температура на Антарктида

"Със съотношението дебелина към дължина, аз се учудвам, че океанските вълни не са направили А68 на кубчета лед. Ако оцелее за дълго като едно цяло, когато се придвижи извън морския лед, ще бъда много изненадан", заяви Адриан Лукман от университета в Суонзи пред Би Би Си.

"За обект с тегло около 1 трилион тона, айсберг А68 изглежда доста пъргав", споделя пък в блога си Лукман.

Тези видове айсберг трябва да се наблюдават, защото е вероятно да създадат проблеми на океанските кораби.

Ледникът Перуника-великолепие и доказателство за климатичните промени

"Дали ще се превърне в риск зависи само от маршрута, който следва айсбергът, но предполагам, че движението му ще бъде проследено и местоположението му ще бъде съобщено на корабите", заяви Сеф Лермит, професор по геология и дистанционно наблюдение в Технологичния университет в Делфт в Холандия.

Когато гигантският айсберг се откъснал от Антарктида, учените смятали, че ще се разпадне бързо, но и до сега той почти изцяло е запазил размерите си.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още