Най-голямата електроцентрала във Великобритания спира да използва въглища

| Свят, Бизнес | dnews

Енергийната компания „Drax” ще спре изгарянето на въглища в централата си в Северен Йоркшир - един от най-големите замърсители в Западна Европа – през март 2021 г., съобщава Би Би Си.

Този ход идва преди забраната на правителството за електроенергията на въглища през 2025 г. От „Drax” заявиха, че са провели дискусии с Националната енергийна мрежа и правителството преди да вземат решението.

Кой е най-добрият източник на енергия?

Прекратяването на използването на въглища в „Drax” е забележителен етап от нашите непрекъснати усилия да трансформираме бизнеса и да станем водеща в света компания с нулеви въглеродни емисии до 2030 г.“, заяви изпълнителният директор Уил Гардинер, цитиран от Индипендънт.

И въпреки че от „Drax” твърдят, че електроцентралата няма да използва въглища след март 2021 г., те добавят, че двата въглищни блока на съоръжението „ще останат на разположение до септември 2022 г. в съответствие със съществуващите споразумения на енергийния пазар“, по информация на Си Ен Би Си.

През 2019 г. въглищата представляват около 3% от производството на електроенергия на „Drax”, спрямо 30% през 2016 г., и още по-фрапиращата цифра от 70% през 1990 г.

Натиск върху големите инвеститори за действия срещу климатичните промени

Въпреки опитите на Великобритания да ограничи максимално горенето на въглища в индустрията, те все още се използват за промишлени цели, като например за производство на стомана.

„Drax” вече произвежда енергия и от биомаса чрез изгаряне на дървесни пелети.

"Използвайки устойчива биомаса, ние не само продължихме да генерираме сигурна енергия, на която разчитат милиони домове и предприятия, но също така спомагаме за осъществяването на плановете Великобритания да премине към нулеви въглеродни емисии по-бързо от всяка държава в света," обясни Уил Гардинер.

Възможно ли е светът да премине изцяло към възобновяеми енергийни източници?

Критиците на метода за генериране на енергия чрез биомаса обаче твърдят, че това води до обезлесяване и насърчава фермерите да отглеждат култури, чиято единствена цел е да бъдат изгорени.

„Drax” печели приблизително 2,1 милиона британски лири на ден от субсидии. Компанията отчете приходи от 410 милиона паунда за 2019 г., спрямо 250 милиона паунда година по-рано, по информация на Гардиън.

За повече новини и любопитни материали последвайте страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още