Надебеляваме след Ковид?

Апетитът се увеличава по време на възстановителния период и това води до бързо наддаване на тегло

| Коронавирус, Здраве

Новият коронавирус води до намаляване на мускулната маса при много пациенти и може да провокира бързо наддаване на тегло по време на възстановителния период, предаде ТАСС, като цитира ендокринолога Юрий Потешкин, който е член на Европейското общество по ендокринология.

"Характерното за Ковид-19 е, че засяга много различни органи и системи, включително и мускулите...", обяснява експертът. При някои пациенти мускулната маса намалява, а с това и количеството енергия, което се изразходва. Апетитът обаче се увеличава по време на възстановителния период и това води до бързо наддаване на тегло.

Загубата на обоняние се среща по-рядко при заразените с вариант Делта

Според Потешкин рязко повишаване на теглото при пациенти, преболедували коронавирусна инфекция, може да възникне и заради използвани лекарства.

Ендокринологът отбелязва също, че е възможно наддаването на тегло да се дължи и на депресията, в която изпадат много преболедували Ковид-19 пациенти.

"След новия коронавирус хората не се чувстват добре доста дълъг период от време - могат да изпитат депресия и други проблеми. Освен това те нямат желание за физическа активност. Така се оказва, че човек е физически недостатъчно активен, което води до напълняване", предупреждава лекарят. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още