Над 100 души с коронавирус в Инфекциозната болница. 40 са с положителен PCR тест

По въпроса защо Инфекциозна болница не е най-активната в лечението на коронавирус и болни се транспортират в други болници, проф. Червенякова заяви – когато се стигне до необходимостта от апаратна вентилация или продължително обдишване, инфекциозната ни болница не може да поеме тези болни

test

Над 100 души са хоспитализирани в Инфекциозната болница „Проф. Иван Киров“ с коронавирус, но само 40 от тях са дали положителен PCR тест. Останалите 60 души са вписани като заразени по две причини – сходни симптоми с тези на коронавируса, както и недостатъчната точност на тестовете. Това заяви в предаването „Седмицата“ на Дарик проф. Татяна Червенякова, директор на инфекциозната болница, национален консултант по инфекциозни болести и председател на Българското дружество по инфекциозни болести.

По въпроса защо Инфекциозна болница не е най-активната в лечението на коронавирус и болни се транспортират в други болници, проф. Червенякова заяви – когато се стигне до необходимостта от апаратна вентилация или продължително обдишване, инфекциозната ни болница не може да поеме тези болни.

По думите на болничния директор структурата на инфекциозните отделения в страната е добре организирана, но няма достатъчно финансиране, нито достатъчно млади хора, които да поемат щафетата. Според Червенякова КОВИД-19 ще продължи да бъде сред нас, но той ще отслабва. Тя уточни, че маски според нея трябва да се носят в лечебните заведения, а идеята да се глобяват пътници в граския транспорт, които не носят маски, за нея е прекомерна.

Прочетете още