Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства

По-рано днес Бойко Рашков потвърди, че е изпратил този материал на зам. главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов

Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само в компетентността на прокурор. Това съобщиха от Следствената служба след като стана ясно, че служебният министър Бойко Рашков е подал сигнал срещу главния прокурор до директора на НСлС Борислав Сарафов.

Министър Бойко Рашков сезира шефа на НСлС за Иван Гешев

Днес, 27.07.2021 г., в Националната следствена служба е постъпила информация от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков, съдържаща твърдения за извършени от главния прокурор на Република България деяния, съставомерни по чл. 145а от НК, по чл. 285 от НК, по чл. 287а, т. 2 от НК и по чл. 360 от НК. Посочените състави са от компетентността на Специализираната прокуратура, с оглед на което информацията е изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура, съобщиха в съобщение до медиите от службата и уточниха, че Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства.

По-рано днес Бойко Рашков потвърди, че е изпратил този материал на зам. главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов. Ако зам. главният прокурор откаже да образува досъдебно производство срещу своя началник, Рашков заяви, че ще обжалва пред сегашния главен прокурор.

Дипломата на Иван Гешев е легитимна, заяви зам. главен прокурор

"Днес изпратих част от материалите, които министъра на правосъдието внесе във ВСС и който материал беше отказано да бъде разгледан по същество от ВСС. Отделих част от този материал, който се отнася до незаконосъобразно публикуване в публичното пространство на материали, придобити чрез прилагането чрез СРС-та, както и други материали, които са установени при разследването при определени случаи. Според мен има основание с този въпрос да се занимае следствената служба", каза министърът.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още