НУ „Св.Кл. Охридски” отбелязва днес патронния си празник

Начално училище „Свети Климент Охридски” – най-младото училище в община Кюстендил, отбелязва днес патронния си празник! През този ден, ученици ще участват есенния кръг от Международния турнир „Математика без граници“,педагогическите специалисти ще се включат  в Националната онлайн конференция „Даскалоливница“. Ще има и изложба от рисунки на учениците, посветена на патронния празник. Всяка дейност ще се провежда при спазване на всички насоки и мерки за работа в епидемични условия.

"По план, всеки ден, започвайки от 23.11.2021г., се провежда някаква инициативав училище, под ръководството на класните ръководители и водещите целодневните групи. Учениците вече презентираха проектите си по повод Международния ден на толерантността. Правим и филм, който ще съдържа видео материали от изявите на децата. Кулминацията на честванията е планирана за 23 май 2022 г. В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, ще се проведе голямо тържество на открито, на площада пред Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил“, каза за Дарик директорът на Начално училище „Св. Климент Охридски“ Евелина Димитрова.

Настоящата учебна година НУ "Св. Климент Охридски" - Кюстендил, започна с 283 ученици. От тях 66 за първи път прекрачиха училищния праг. Броят на децата се запазва през последните години. За развитието на децата се грижи екип от 21 педагогически специалисти.

"За първи път учебната година в нашето училище е открита на 15 септември 1996 г. И честванията за нашия 25-годишен юбилей поставихме отново в първия учебен ден на 15 септември. Идеята на училищния екип е отбелязването на всички значими дати през настоящата учебна година да преминава под знака на юбилея. Така например на 22 октомври - Денят на интензивното ходене, имаше щафетни игри за най-малките ученици, походи до близки местности за по-големите и поход за четвъртокласниците до местността Ючбунар. Всеки член на училищната общност получи гривна с логото на юбилея. Беше изработено специално знаме, което посреща учениците на входа на училището“, допълни директорът на НУ „Св. Кл. Охридски“ Евелина Димитрова.

Резултатите на националното външно оценяване на четвъртокласниците поставят училището на първо място в област Кюстендил по български език и литература и на второ по математика. Възпитаниците на школото постигат призови класирания и на различни състезания и конкурси. Сред последните са спечелените отличия от Международния турнир "Математика без граници", от олимпиадата по гражданско образование, от националното финално състезание на Сдружението на българските начални учители и достигането до финалите на състезанието SpellingBeeJunior през изминалата учебна година.

От началото на учебната година имаме 7 призови места в Националното математическо състезание „Хитър Петър“ и 4 в конкурса: "Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта 2021".

В училището се развиват и разностранни занимания по интереси, в 14 клуба, сред тях: "В света на компютрите", "Любознайко", "Сръчни ръце", "Природолюбител", "Аз, малкият гражданин", "Вежливко", "Моят роден край", "Шарен свят", "Ментална аритметика", вокална група "Бъркотия" и клуб по футбол. Началното училище в Кюстендил има и  атрактивен мажоретен състав.

Взаимодействието на педагози и родители помага и за успешното преминаване през обучението от разстояние в електронна среда, коментира директорът Евелина Димитрова.

Началното училище споделя една сграда с Природо-математическа гимназия "Проф. Емануил Иванов". "Разполагаме с 12 класни стаи, компютърен кабинет, кабинет за училищния психолог, физкултурен салон, басейн, столова и служебни помещения. При навлизането в пандемията осигурихме отделен вход за нашите ученици със система за достъп. Направихме нов медицински кабинет. За всичко това ни помага доброто взаимодействие с Община Кюстендил и с регионалното управление на образованието, откъдето получаваме подкрепа за своите идеи и инициативи“, каза за Дарик директорът Евелина Димитрова.

Училището участва и в редица от националните програми на МОН. Добро партньорство се развива и с Центъра за развитие на човешките ресурси. В момента школото е партньор по проект, финансиран по програма "Еразъм+". Той е насочен към темата за двигателната активност и здравословното хранене на учениците. По него развиват партньорски отношения с институции от още 4 европейски държави. През септември е проведена мобилност в Германия, където са уточнени нови дати за дейности по проекта, прекратени или забавени заради пандемичната обстановка. "Предстои пътуване на 9 ученика и трима ръководители във Франция през март 2022 г. В мобилност в Чехия през юни 2022 г. отново ще се включат ученици и учители. През октомври догодина ще посрещнем гости в Кюстендил. След това през март 2023 г. ще има посещение на учители в Ирландия. И заключително през юни 2023 г. ще има среща на ученици и учители в Дюселдорф, Германия“, заключи директорът на Начално училище „Св. Климент Охридски“ Евелина Димитрова.

В начално училище „Св. Климент Охридски”  учениците се учат да знаят  днес, за да могат да сбъдват мечтите си утре !

Прочетете още