Наблюдава се тенденция за леко повишаване на броя на бездомните кучета в Добрич

| България, Добрич | dnews

Наблюдава  се тревожна тенденция  за леко повишаване на популацията на  бездомни животни на територията на Добрич. Често жители на  съседни общини  изоставят животните си в района  на града с презумпцията, че  в града има два работещи приюта и има кой да се погрижи за четириногите. Този извод правят от  Общинския приют за безстопанствени животни в отчета за дейността през 2019 година.

От приюта посочват, че тези животни се залавят, обработват се и се пускат – пак в пределите на града, като по този начин, вместо да намалява, популацията им се увеличава.

През миналата година  са заловени и настанени в приюта 367 безстопанствени животни. С ушни марки са маркирани 267 животни, микрочипове са поставени на 33, кастрирани са 225. 33 четириноги са осиновени от граждани. 324 кучета са ваксинирани за бяс, а 519 са обезпаразитени.

 Основната дейност на приюта е работа като кастрационен център с цел ограничаване на раждаемостта, стопиране  на увеличаването на броя на животните и постепенното им намаляване в следващите години. С предприетите мерки за кастрация в Общинския приют през отчетния период е предотвратено раждането на над 2-3 хиляди нови животни.

Прочетете още