НАСА отложи първия пилотиран старт от 9 години, заради метеорологичните условия

Пилотираният кораб "Дракон" на американската частна компания "Спейс екс" трябваше да бъде изстрелян в 23:33 българско време, но изстрелването е отменено заради неблагоприятни метеорологични условия

| Свят, Любопитно
test

Dnews.bg излъчи на живо подготовката за изстрeлването на космическия кораб "Дракон" с двама астронавти на борда, които трябваше да летят до Международната космическа станция.

Лошото време осуети историческия старт на пилотирания кораб "Дракон" на американската частна компания "Спейс екс", след като дъжд и буря се спуснаха над космическия център "Кенеди", разположен на крайбрежието на щата Флорида.

Първият частен пилотиран полет до МКС

От своя страна Националният център за ураганите съобщи за образуването на тропическа буря край бреговете на Южна Каролина, в северна посока. Лошите атмосферни условия представляват риск за астронавтите в случай на аварийно кацане в Атлантическия океан след старта, отбелязва агенцията.

Специалисти от НАСА и от компанията "Спейс екс" решиха да отложат старта, вероятно за събота или неделя, другият възможен прозорец за изстрелването. Започна обезопасяването на кораба и източването на горивото.

Изстрелването бе планирано за 16:33 ч. местно време /23:33 ч. българско време/ от ракетната площадка номер 39, откъдето навремето полетяха към Луната Нийл Армстронг и екипажът на Аполо 11.

НАСА изпраща първата частна ракета с хора към МКС

На борда на пилотирания кораб "Дракон" бяха американските астронавти Робърт Бенкен и Дъглас Хърли.

Това ще е първият пилотиран старт от американска земя за последните 9 години, откакто беше прекратена програмата на НАСА с космическите совалки. 

Прочетете още