На закрито вече само със зелен сертификат

Заповедта ще влезе в сила в 00:00 ч. на 21 октомври

Броят на заразените нараства, както и на настанените в болница. Нараства и броят на починалите - това ни принуждава да предприемем допълнителни мерки за ограничаване на заразата. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров в началото на пресконференцията, на която от МЗ обявяват новите ограничения срещу разпространението на коронавируса на национално ниво. 

Кацаров припомни, че в понеделник е имало заседание в продължение на няколко часа, на което са поискани становища от директорите на РЗИ-та, както и от всички заинтересовани страни. Имало и срещи с представители на туристическия бизнес, както и с представители от министерството на образованието. Двата варианта, предложени от главния държавен здравен инспектор били временно затваряне на дейности или продължаването им, но с изискване за представяне на зелен сертификат.

Предлагат нови противоепидемични мерки в страната

"Преобладаващото мнение на експертите е да заложим на варианта със зелен сертификат. Окончателното ни решение е да се заложи това - използването на зелен сертификат за посещение на различни обекти", обясни Кацаров. 

Заповедта ще влезе в сила в 00:00 ч. на 21 октомври. Тя предвижда всички дейности, които се извършват на закрито, да могат да се извършват само при наличието на зелен сертификат. Сертификат няма да се изисква само за деца под 12 години.

Зелен сертификат ще се изисква за посещение на всички обекти на закрито - кина, концерти, циркови представления, галерии, магазини тип МОЛ, магазини над 300 кв. м., фитнеси, спортни зали, закрити басейни, заведенията за хранене и развлечения, хотели. 

РЗИ с указания за директорите на училища и детски градини в случай на Ковид

Не се предвижда за пътуване в обществения транспорт да се изисква сертификат. Зеленият сертификат ще бъде задължителен обаче за журналистите, които присъстват на пресконференции.

Ограничителните мерки ще продължат докато не дадат положителен резултат. Те няма да важат за хранителни магазини, банкови институции и аптеки.

Отпаднала е идеята за въвеждане на задължителен сертификат за учители и медици.

По отношение на училищата Кацаров обясни, че във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 хил. население, ще бъдат преусановени присъствените учебни занимания. При 14-дневна заболеваемост между 500 и 700 на 100 000 души ще се редуват 50% присъствено, 50% онлайн занимания.

В университетите присъствено обучение ще се провежда само при условията на зелен сертификат.

Най-малко 10-12 хил. се заразяват с COVID на ден у нас, но не го знаят, според математик

Освен това се преустановяват свижданията в болниците. Въвежда се и изискване за работещите в здравните заведения и старчески домове в страната, като те трябва да работят само при наличие на зелен сертификат.

За спазване на мерките ще следят от Инспекцията по труда, от регионалните здравни инспекции и от МВР. Дейността на нарушителите ще бъде прекратявана. Всички проверяващи също ще бъдат задължени да представят здравен сертификат. 

Ще има строг контрол и върху лабораториите за издаване на фалшиви сертификати. Ако се установи такова нещо, ще бъде отнет лиценза на лабораториите, подчерта министър Кацаров.

Ако въведените мерки не дадат своя ефект, остава единствената и последна мярка - национален локдаун, каза министърът. Той призова населението да се ваксинира и да спазва ограниченията.

Брифинг на здравните власти относно новите мерки

Брифинг на здравните власти относно новите мерки

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Tuesday, October 19, 2021

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още