На всички умни устройства в Русия - само руски софтуер

Всички смартфони, „умни телевизори“ и компютри задължително да са с руски софтуер, предвижда подписaн от Владимир Путин нов закон

Всички смартфони, „умни телевизори“, компютри задължително да са с руски софтуер. Това предвижда подписaният от президента на Русия Владимир Путин нов закон, който ще влезе в сила от 1 юли следващата година.

Като най-голяма жертва на закона се очертава "Apple", тъй като американската компания е известна със симбиозата между собствените си хардуер и софтуер и нетолератността си към приложения на трети страни.

Управляващите в Москва представят закона като опит да се подпомогнат родните технологични фирми в конкуренцията им с чуждестранните компании. Като предимство се изтъква и отпадането на необходимостта руските потребители да свалят компютърни програми след купуването на ново устройство. На пазара в Русия доминират чужди компании като „Apple“, „Samsung“ и „Huawei“.

След приемането на закона в руската Дума Сергей Маликов, член на експертния Съвет по цифрова икономикаq коментира за „Вместе“, че текстовете са твърде общи, а предстои правителството да направи списък с руския софтуер, който да се инсталира фабрично. Това вероятно ще са основно браузър, електронна поща, антивирусна програма, смята Маликов.

“Смятам, че здравият разум ще наделее. Да направиш задължително инсталирането на руска операционна система, особено на смартфони и на „умни“ телевизори, е утопия. В момента дори няма нужда да го обсъждаме. Това предизвиква сериозно възмущение, тъй като всички си казват „Така ли, "Apple" ще ни продадат някаква операционна система, която е създадена в Русия? Разбира се, че не! "Apple" просто ще престане да продава продуктите си на територията на Русия.“

От "Apple" още преди време заявиха, че компанията или ще преосмисли бизнес модела си за Русия, или ще напусне руския пазар. Големите технологични гиганти са против закона, като изпратиха становището си до Кремъл. Фирми като "Google", "Apple", "Samsung", "Huawei", "Dell" и други предупредиха, че задължителният руски софтуер може да доведе до „нямаляване на бизнес активността на пазара на потребителска електроника и софтуер“ и в крайна сметка до „монополизация“. Положително реагираха само няколко руски технологични компании. 

През последните години Русия въведе и строги интернет закони, които изискват търсещите машини да изтриват някои резултати, услугите за електронни съобщения да споделят ключовете си за критпиране със службите за сигурност, а социалните мрежи да съхраняват данни за потребителите на сървъри в страната.

Прочетете още