На трети март рекордно много българи на Шипка

| България, Габрово

Малцина габровци се възползваха от възможността да пътуват безплатно в градските автобуси в деня на националния празник. Множеството, което изкачи Шипка, създаваше усещането, че целият град е на върха. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева промени програмата си и избра да бъде на върха рано сутринта. Там вече бяха дошли първите ентусиасти. Караянчева посети и Габрово, където присъства на заупокойна молитва в храма „Успение на св. Богородица“ и поднесе цветя на паметника на генерал Радецки и Братската могила в съседство с храма.

В съслужие с габровските свещеници великотърновският митрополит Григорий се помоли за душите на загиналите за свободата на България. След църковната служба  тържествено бе издигнато знамета на България на пл. "Възраждане". В ритуала участва знаменосната група на Националната Априловска гимназия.

Заради липсата на организиран транспорт до връх Шипка, стотици габровци тръгнаха пеш по планинските пътеки и по шосето, където автомобили с номера от цяла Северна България бяха образували дълга колона встрани.  По време на най-масовите събития на върха, отсъстваха представители на управляващите, включително и представители на местната власт в Габрово. Кметът Таня Христова се задоволи с обръщение към съгражданите си. "Независимо от избора, който направим, 3 март никога няма да е просто обикновен ден.- каза тя. И допълни "Габрово не забранява 3 март! Габрово знае цената на живота."

Президентъ Румен Радев обаче участва в поклонението на Шипка. Той отдаде почит на загиналите за свободата на България, поднесе венци и цветя на паметника на връх Шипка и заяви пред медиите: "Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и отново са тук. Българите имат святи чувства, неподвластни на страх и забрани. Затова вярвам, че имаме бъдеще".

Президентската институция обяви програмата на държавния глава за националния празник 3 март, последва заповед на главния здравен инспектор Ангел Кунчев и отмяна на църковно-военния ритуал на върха и организиран транспорт от кметската институция в Габрово . Въпреки това на Шипка имаше автобуси от цялата страна, както и рекордно много хора. Президентът Румен Радев започна тържественото си слово така:

"Искам да ви попитам нещо. Очаквали ли сте, че някой някога ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте,че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните през онези, на които дължим свободата си?"

 "С вашето присъствие тук помагате на днешните поколения да вземат изпита си по история, по морал, по демокрация. Историята е урок, геройствата са вдъхновени, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои. Нужна е вяра, нужно е усилие, дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът - завърши изявлението си той.

Прочетете още