На конференцията в Кунмин бе приета декларация в подкрепа на биоразнообразието

Главната цел на Декларацията от Кунмин е да "изрази политическата воля на всички страни и да изпрати силно послание на международната общност за нашата твърда решимост и консенсус в областта на биоразнообразието", заяви китайският министър на околната среда

| Свят, Общество

Представители на повече от 100 държави са приели Декларация от Кунмин, за да дадат импулс за нов световен договор за биоразнообразието, обяви днес китайският министър на околната среда Хуан Жунцзю, цитиран от Ройтерс.

Хуан говори на провеждащата се тази седмица в южния китайски град конференция на ООН за биоразнообразието.

Главната цел на Декларацията от Кунмин е да "изрази политическата воля на всички страни и да изпрати силно послание на международната общност за нашата твърда решимост и консенсус в областта на биоразнообразието", заяви китайският министър на околната среда. Той отбеляза, че в текста се призовава за "спешни и цялостни действия" за трансформиране на всички сектори от глобалната икономика.

Декларацията е акт на политическа воля, а не правно обвързващо международно споразумение, уточни Хуан.
Ключови въпроси като финансирането на усилията за опазване на околната среда в по-бедните държави и ангажирането с щадящи биоразнообразието снабдителни вериги са били оставени за обсъждане по-нататък.

Предишното международно споразумение в тази сфера бе подписано през 2010 г. в Айчи, Япония. Тогава страни от целия свят си поставиха 20 цели до 2020 г. в опит да забавят загубата на биоразнообразие и да защитят местообитанията. Нито една от тях обаче не бе изпълнена, отбелязва Ройтерс.

Сега, когато изчезването на растителни и животински видове на Земята се е ускорило до най-бързите си темпове през последните 10 милиона години, политици, учени и експерти се събраха тази седмица в Кунмин, за да поставят основите за нов глобален пакт за опазване на биоразнообразието.

Екоактивисти изразиха съжаление за бавния напредък в тази област и казаха, че ще изчакат да видят дали Китай ще успее да издейства договарянето на ново глобално споразумение по време на втория етап от преговорите догодина.

Вчера китайският президент Си Цзинпин обяви фонд в размер на 1,5 милиарда юана (232 милиона долара) в подкрепа на защитата на биоразнообразието в развиващите се страни. Той направи обръщение чрез видеоконферентна връзка към участниците в конференцията, която се провежда в Кунмин от понеделник до утре.

Международен ден на биологичното разнообразие

"Развиващите се страни имат нужда от помощ и подкрепа и е необходима по-голяма солидарност", подчерта китайският президент.
Експерти обаче предупреждават, че усилията на Китай да запази биоразнообразието на своя територия не са придружени от мерки за "изчистване" на неговите глобални снабдителни вериги и от инвестиции в чужбина, допринасящи за устойчивото развитие.

Според тях за устойчиви снабдителни вериги са необходими 1 трилиона долара годишно - много повече от отделените за тази цел през 2019 г. 150 милиарда долара, отбелязва Ройтерс.

Създават интерактивен център за биоразнообразието на Попови ливади

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още