Поверието гласи: На Илинден морето задължително взима жертви

| Общество

Август месец е месецът с най-много удавяния, каза пред „Дарик“ директорът на Водноспасителната служба към БЧК Антон Налбантов. На втори август е Илинден по стар стил и има поверие, че на този ден морето е опасно и задължително взима жертви. 

„Има поверие, че на този ден морето се обръща и след това става по-опасно. Такова е поверието и легендата. Но, да, наистина, в началото на месец август настъпват климатични промени, които довеждат вече до появата ветрове, характерни за този период, които са наречени мелтеми. Те променят морето и то става по-опасно. Но това не означава, че преди месец август морето е напълно безопасно. Такива течения и промени се наблюдават и през месеците юни и юли“, каза Антон Налбантов.

По думите му удавянията са повече през август, но това се обяснява не само с промяната на времето и морето, и появата на мъртви течения, но и по-скоро друг факт - това, че през месец август морето е най-посещавано. „Това е най-отпускарският период през годината и наистина статистиките, с които ние разполагаме, показват, че август стават най-много удавяния. Но не само в морето, а и във водоемите във вътрешността на страната“, каза Налбантов.

По думите му, статистиката сочи, че 90 % от удавянията се случват на неохраняемите плажове. „И това е съвсем лесно обяснимо. Първо, защото там няма разположени водно спасителни постове, спасители, медицински лица и второ, защото там хората се чувстват някак по-свободни. Затова и някои от тях отиват на тези места. Не се съобразяват с това, че в даден ден може да има голям бал на вълнение, да има мъртво течение. И забавлението и игрите във водата може да завършват с фатален край.“

Прочетете още