На 24 февруари ОС в Каварна ще обсъжда повторно решението си за събиране на такса от медиите, които излъчват сесиите

| България, Добрич | dnews

На 24 февруари ОС в Каварна ще обсъжда повторно решението си за събиране на такса от медиите, които излъчват сесиите

Общинският съвет в Каварна ще заседава на 24 февруари за повторно обсъждане на решението за приемане на правилника за дейността на местния парламент. Това съобщи за Дарик радио  председателят на ОС Йордан Стоянов. Както вече съобщихме, текст от приетия на 28 януари правилник изисква медиите да плащат такса за заснемане и излъчване на заседанията на общинските съветници.  Предложението е на общинския съветник Красимир Кръстев, който смята, че медиите трябва да си плащат с мотива, че по този начин ще се увеличат приходите в общинския бюджет.

Според Кръстев,  това „изискване не е незаконно” . Той е на мнение, че щом политическите партии си плащат по време на избори, сега медиите трябва да си плащат.

Областният управител в Добрич Красимир Кирилов върна за ново обсъждане на решението  с мотива, че то не отговаря на нито една законова норма. Според юристите в областната администрация, Законът за местното самоуправление и местната администрация предвижда, че заседанията на общинските съвети са открити.

Председателят на  Общински съвет  в Каварна Йордан Стоянов коментира, че приема становището на областния управител и смята, че връщането на решението за повторно обсъждане е основателно. „Няма такава такса в общинската наредба за местни данъци и такси, която да задължава медиите да си плащат за заснемане и излъчване” – каза Йордан Стоянов. Неговото мнение е, че е добре сесиите да се излъчват онлайн, за да се информират гражданите.

Прочетете още