На 15 май ще се проведе състезанието за купа „Изкачване на Паничище“. Всички колоездачи стартират от Дупница в 15 часа заедно с професионалните колоездачи във велошествие до Сапарева баня. Състезателният старт е от центъра на Сапарева баня в 15.45 часа с изкачване по пътя за курортното селище. Състезателното трасе е с дължина 10 км.

В състезанието могат да участват, както професионалисти, така и всички любители колоездачи.

На 16 май пък ще се проведе втората част на състезанието за купа „Долчини“, то ще бъде само на територията на Дупница и е тип критериум със спринт на всяка трета обиколка, дължината на обиколката е 960 м. В състезанието могат да участват всички лицензирани състезатели. Стартовете започват в 11 часа, последният е в 15 часа, когато стартира групата мъже елит.

Стартовете ще са на ул. „Св. Иван Рилски“, след Минчовия площад. Общо регистриралите се състезатели са 240, отборите са 23 и идват всички най-елитни български състезатели. Заради Ковид 19 и ограниченията международното участие ще бъде минимално, потвърдили са състезатели от Гърция и Северна Македония.

Началникът на група „Пътен контрол“ Радослав Стоилков обясни, че е изготвен план за охрана, за да се осигури безопасността на участници и публика. Ще бъде ангажиран почти целия състав на полицията. Пътя до Паничище в събота няма да се затваря, но пътуващите да имат в предвид, че от 15.30 до 18.00 часа може да има колоездачи по пътя. В неделя обаче в Дупница ще бъде спряно движението в района на улици „Св. Иван Рилски“, „Родопи“, Булаир“, и ул. „Екзарх Йосиф“.

Шофьорите ще трябва да изберат алтернативни маршрути. След 15 часа ще се проведе и състезание за най-малките велосипедисти, всяко дете може да се включи стига да има колело и желание за участие обясни организатора Любомир Венков.