МВР на протест: На първа линия в борбата, за увеличението-под чертата

„На първа линия в борбата, за увеличението – под чертата“– С това обръщение тази вечер близо 300 служители на МВР от Бургас, Сливен, Ямбол, Болярово протестираха пред Съдебната палата в морския град. Недоволството на униформените бе провокирано, след като останаха извън 34-те институции, чиито месечни възнаграждения бяха увеличени с до 30 процента с постановление на Министерски съвет през август т.г. Мярката бе приложена от държавата в подкрепа именно на служителите на първа линия в борбата с COVID- 19.

„Не сме втора ръка, за да сме под чертата“, обявиха протестиращите тази вечер.

„Причината да се съберем тук е по-скоро да благодарим на Министерски съвет, че бяхме поставени на 35-о място. Макар ние, като служители на МВР, които пряко изпълнявахме заповеди на министъра на здравеопазването за ограничаване разпространението на COVID-19. Не заслужаваме подобно отношение, Искаме Министерски съвет да преразгледа позицията си”, каза Дарин Ковачев, член на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в Mинистерсто на вътрешните работи.

Служителите на МВР са категорични, че няма да отстъпят от позицията си.

В момента основната заплата на масовия служител, който е т.нар. сержантски състав, който е на терен, е 996 лв. Полицаите разбират, че бюджетът не е неограничен, но искат достойно увеличение на заплатите си.

Още от настроенията и коментарите на протеста, чуйте в звуковия файл:

Прочетете още