Мюсюлманите по света отбелязват празника Айд ал Адха в условията на пандемия

Последните дни на годишното поклонение хадж в Мека, Саудитска Арабия, съвпаднаха с четиридневния Айд ал Адха, когато мюсюлманите принасят в жертва домашни животни и раздават месото на бедните

| Свят, Любопитно

Мюсюлманите по целия свят посрещнаха празника Айд ал Адха в условията на пандемията от коронавирус, която засегна почти всеки аспект от празненствата тази година, пише Асошиейтед прес.

В иракската столица Багдад улиците бяха почти пусти заради 10-дневната карантина, наложена от властите, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Косово и Обединените арабски емирства затвориха джамиите за празнични молитви.

Последните дни на годишното поклонение хадж в Мека, Саудитска Арабия, съвпаднаха с четиридневния Айд ал Адха, когато мюсюлманите принасят в жертва домашни животни и раздават месото на бедните. Хаджът тази година бе силно засегнат и едва на 1000 поклонници бе резрешено да участват в поклонението спрямо 2,5 милиона миналата година.

Пандемията освен това е тласнала милиони хора по света до ръба на бедността, затруднявайки мнозина да изпълнят религиозната традиция и да купят жертвени животни.

В Сомалия цената на месото се е увеличила. Абдишакур Дахир, държавен служител в Могадишу, разказва например, че за първи път няма да може да си позволи да купи коза за празника.

"Едва успявам да купувам храна за семейството си. Сега едва оцеляваме. Животът става все по-труден всеки ден", оплаква се той.
В някои части на Западна Африка цената на овните се е удвоила. Търговците на животни, свикнали на бурна търговия в дните преди празника, сега посочват, че бизнесът е свит, а хората, които все пак купуват, не могат да си позволят много.

В Индонезия, страната с най-многобройно мюсюлманско население в света, на вярващите е разрешено да присъстват на празничните молитви в джамиите при строги здравни изисквания, включително да си донесат собствено килимче за молитви и да се молят на определено разстояние един от друг. Богомолците трябва да са с маски и не е позволено да се здрависват или прегръщат. Властите наредиха освен това месото да се доставя по домовете на бедните, за да се избегне образуването на дълги опашки.

Прочетете още