Може ли БСП да управлява държавата, дискутират делегатите на конгреса на левицата

Жаблянов коментира, че "Визия за България" е била един добър документ, но редица въпроси, повдигнати там, се нуждаят от преосмисляне

| България, Политика

Ако утре спечелим изборите, можем ли да управляваме - този въпрос зададе депутатът от левицата Валери Жаблянов в дискусията на заседанието на 50-ия Конгрес на БСП.

"Можем ли да управляваме България в днешната политическа действителност - на блокиран парламентарен живот, на нарушени из основи конституционни норми, на напълно разрушено разделение на властите, на липсата на общ език между държавните институции, на общ упадък на политическите нрави? Какво бихме могли ние с нашите сили днес като партия, с присъствието, което имаме в българското общество, от всичко това да преодолеем, съставяйки правителство или участвайки в коалиционно правителство с други", попита Жаблянов и отбеляза, че това са практическите въпроси пред БСП днес.

Корнелия Нинова заяви, че ще работи за превръщането на БСП в първа политическа сила

Жаблянов коментира, че "Визия за България" е била един добър документ, но редица въпроси, повдигнати там, се нуждаят от преосмисляне. Според него има дълъг път до момента, в който БСП е в състояние да каже, че е готова да управлява. Затова Жаблянов призова бъдещият Национален съвет да започне сериозен разговор, може би на базата на "Визия за България" или на базата на проект на подготвяна управленска програма. "Не можем с един гол ентусиазъм да тръгнем към Министерския съвет, тъй като нямаме никакво съмнение какъв ще бъде резултатът", коментира Валери Жаблянов.

Социологът Юрий Асланов каза, че когато и да са следващите избори, много вероятно е БСП да бъде първа политическа сила, не заради нейната сила, а заради слабостта на противника. Какво ни гарантира, че отново няма да попаднем в неолибералния капан, попита обаче той. Нашият публичен образ е зацапан, не от думите, а от делата, заяви Асланов и предупреди, че тази опасност съществува и днес.

Янаки Стоилов коментира, че социалистите не бива да се успокояват, че в момента БСП и ГЕРБ са с почти изравнени електорални позиции. Това не се дължи на наш подем, а на по-големия отлив на подкрепа от управляващите, предупреди той. Подкрепяме протестите, но днес не говорим за предсрочни избори, посочи още Стоилов. Сред причините ГЕРБ още да е на власт е, че не ни достига както воля, така и вътрешна сплотеност, коментира той.

50-ият Конгрес на БСП започна в зала едно на НДК

Стоилов посочи, че е добре, че Конгресът ще стартира дискусия за нова програма на партията. Той предложи на следващо заседание Конгресът да извърши по-нататъшни промени в Устава, които да направят партията по-близка до нейните членове и по-влиятелна в обществото. Предлагам да обсъдим възможността социалистите пряко да избират своите кандидати за представителни длъжности в държавната и в местната власт, а по-нататък и ръководителите на партията на общинско и районно ниво, посочи Стоилов.

Прочетете още