Мозъчни импланти намаляват пристрастяването към наркотици

Мозъчни импланти намаляват пристрастяването към наркотици, пише BBC. Първото подобно изпитание за поставяне на импланти, които убиват глада за наркотични вещества, вече е факт. 33-годишният Герод Бъкхалтер, който се бори със  зависимостта си от опиати, вече е претърпял такава операция.

Бъкхалтер е направил операцията си на 1 ноември в Университетската медицинска болница в Западна Вирджиния. Още трима доброволци също ще се подложат на процедурата. 

Тя започва с поредица от сканирания на мозъка. Следва хирургия, като лекарите правят малка дупка в черепа, за да вмъкнат 1 мм електрод в специфичната област на мозъка, която регулира импулси като пристрастяване и самоконтрол. Под ключицата се поставя батерия и мозъчната активност се следи дистанционно от лекари, психолози и експерти по пристрастяване, за да се види дали желанието намалява.

Така наречената дълбока мозъчна стимулация (DBS) е одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата за лечение на редица състояния, включително болест на Паркинсон, епилепсия и обсесивно-компулсивно разстройство. Около 180 000 души по света имат мозъчни импланти. Това е първият път, в който DBS е одобрен като метод за борба с пристрастяване към наркотици и е бил подложен на изпитание, в което са участвали много екипи. През следващите 2 години пациентите ще бъдат строго следени.

Водещият лекар Али Резай описа устройството като "пейсмейкър за мозъка".

"Това лечение е за онези, които са се провалили с всяко друго лечение, независимо дали това е медицина или поведенческа терапия. Това е много строго изследване с надзор от регулатори и много други ръководни органи."

Той посочва цифри, според които свръхдозата наркотик е основната причина за смърт на хората под 50 години в САЩ.

Прочетете още