Москвичи от цяла България на годишен събор в Шумен

Над 100 автомобила от емблематичната съветска марка „Москвич“ се събраха за годишен събор в Шумен. Тази година членовете на Клуб „Москвич  България“, избраха именно Шумен за ежегодната си сбирка, на кояот показват неостаряващия чар на иначе вече старите автомобилни класики от времето на социализма.

„Москвич“-ите се събраха на паркинга пред Информационния център на Шуменското плато и събраха погледите на много любители на марката, а и не само.

Сред колите, които можеше да бъдат видени бяха модел „401“ от 1954 г., който реално е втория за марката и от който в България има само 4 коли, имаше още и първото комби за „Москвич“, както и модел „2140“, произвеждан в „Автомобилен завод на ленинския комсомол“ – АЗЛК, койот в България е използван и от Милицията, като патрулна кола.

Клуб „Москвич България“ съществува вече 15 години,а от 2019 г. е и официално регистриран. Членовете и любителите на съветската марка ежегодно се събират, за да покажат колите си и да привличат нови членове, а също така и любителите на една от автомобилната класика за Източния блок.

Един от ръководителите на  Клуб „Москвич България“ Иван Александров бе категоричен, че  „Москвич“ означава мания, която е незаменима. „Това да имаш такава кола е един спомен към детските години и младостта, за мен лично това е първия автомобил в който съм се возил е после шофирал. Актуалност не бих казал, че е загубил, дори напротив! Сега започва да става все по-забележим сред тълпата от нови автомобили, масово хората се обръщат, снимат се, радват се“, каза още Александров.  

Съборът в Шумен протече с изложение и с автошествие до първата българска столица Плиска.

Прочетете още