Москва: Решението на българските власти да изгонят руски дипломати няма да остане без отговор

Три скандални разработки бяха разкрити от службите само за година

| България

Решението на българските власти да изгонят руски дипломати няма да остане без отговор, то също така уронва отношенията между двете страни. Това заяви днес пред журналисти в Москва председателят на комисията за международни отношения в Държавната дума Леонид Слуцки, предаде ТАСС.

МВнР обяви двамата руски дипломати, шпионирали армията ни, за персона нон грата

"Демаршът на София за изгонване на дипломати на Руската федерация, разбира се, няма да остане без симетричен отговор от руска страна. Остава да съжаляваме, че по този начин се нанася съществена вреда на руско-българските отношения", добави Слуцки. Той отбеляза, че с обявяването на двама руски дипломати за персона нон грата България е "попълнила списъка на държавите, раздуващи /.../ шпионски скандали срещу Русия".

Двама руски дипломати шпионирали армията ни

На фейсбук страницата на руското посолство в София потвърдиха, че техен представител е бил повикан във външното ни министерство, но доказателства за шпионска дейност не са били показани. Двамата дипломати ще напуснат страната ни в искания срок, но Русия ще отговори с реципрочни действия, се казва още на страницата на посолството.

#RUS 23 сентября с.г. Советник-посланник Посольства России в Софии был приглашен в МИД Болгарии, где ему была вручена...

Posted by Посольство России в Болгарии on Wednesday, September 23, 2020

Източници на "24 часа" твърдят, че двамата събирали информация за новите самолети F-16, както и за предстоящо купуване на бойни дронове. Според изданието, имената им били свързани и със серия подозрителни инциденти в наши военни заводи.

Това е пореден случай по разкриване на шпионаж от чужди граждани на българска територия. Само в рамките на година станахме свидетели на три шпионски скандала, припомня БНТ.

На 10 септември 2019 г. беше повдигнато обвинение за шпионаж срещу лидера на Национално движение "Русофили" Николай Малинов. На бившия генерал от КГБ Леонид Решетников беше забранено да влиза у нас за 10 години. Такава забрана получи и руският бизнесмен Константин Малофеев.

На 4 ноември в Москва Николай Малинов получи лично от руския президент Владимир Путин орден "Дружба". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че "би имало пагубни последици" за България, ако "Малинов бъде наказан".

В края на октомври избухна друг шпионски скандал между България и Русия.

На 28 октомври - прокуратурата обяви, че има разследване за шпионаж срещу дипломат, заемащ поста първи секретар в Посолството на Руската федерация в София. Два дни по-късно украински медии съобщават, че името на изгонения шпионин е Владимир Русяев.

На 1 ноември премиерът Борисов разкри, че изгоненият дипломат се е опитал да вербува директор на българска служба с достъп до класифицирана информация.

В края на януари тази година двама руски дипломати бяха изгонени от страната ни след сигнал на ДАНС, че е направен опит да достигнат до информация, която е държавна тайна. От външно министерство съобщиха тогава, че става въпрос за първия секретар в консулския отдел и служител в Търговското представителство.

Прочетете още