МОН препоръчва учителите да носят маски в час и да се тестват всяка седмица

Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни тестове чрез Регионалните здравни инспекции

| България, Общество

Учителите да носят маски, включително и по време на учебните часове. Тази препоръка отправя Министерството на образованието и науката (МОН) в писмо до регионалните управления на образованието във връзка с усложнената епидемична обстановка, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В момента маските в класните стаи не са задължителни за педагозите, когато спазват дистанция от поне 1,5 м от учениците.

Колко са карантинираните учители и ученици към 20 септември

МОН препоръчва също веднъж седмично да се тества целият персонал в училищата. Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни тестове чрез регионалните здравни инспекции.

Предлага се целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако в него има 10 на сто ученици, заразени с коронавирус. При обявен тъмночервен сценарий за съответната област, всички извънкласни дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат. Към момента такава област е Габрово.

Новите препоръки на МОН са в резултат от повишената заболяемост в страната. Към днешна дата 1.03 процента от учителите и 1.01 на сто от учениците и децата са под карантина. Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово - 1,95, а най-нисък в Кърджали - 0,55. Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник - 1,89 на сто. Данните показват почти двойно увеличение в дела на карантинираните педагози спрямо началото на учебната година - към 17 септември т.г. те са били 0,66 процента. Троен е скокът при учениците. На 17 септември карантинираните сред тях са били 0,31 на сто.

Към момента под карантина са 490 групи в детски градини и паралелки в училища. На този етап изцяло в онлайн обучение са две детски градини - в Монтанска и Видинска област, както и едно училище в област Пазарджик.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още