Молитва на стадиона за началото на Рамазан Байрам в Търговище

Молитвата Намаз за началото на свещения за мюсюлманите празник Рамазан Байрам бе отслужена рано тази сутрин (24 май) на стадион „Димитър Бурков“ в Търговище. Молитвата да бъде отслужена на открито се наложи заради пандемичната обстановка в страната, заради която молитвените храмове останаха затворени. Това разказа пред Дарик заместник-главния мюфтия на България Ахмед Хасанов. „Може да се каже, че за първи път в историята на мюсюлманите в България се случва службите за Рамазан байрам да се провеждат на открито“.

Службата Намаз в Търговище той отслужи заедно с районния мюфтия за Търговище Назиф Расимов.

Всички мюсюлмани, които дойдоха на стадиона, бяха задължени да носят предпазни маски, а пред входа им се предлагаше и дезинфектант за ръце.

Днес на 24 май съвпаднаха два празника – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост и свещения за мюсюлманите празник Рамазан Байрам.  По този повод заместник главния мюфтия Ахмед Хасанов пожела: „Пожелавам най-вече здраве на всички. Да се отърсим от тази болест, от тази пандемия и да бъдем все така сплотени, заедно. Няма разлика - християни и мюсюлмани, ние живеем заедно, в едно общество. Да се уважаваме, да сме толерантни и така да изпълняваме задълженията си.“

Повече може да чуете в приложения аудиофайл

Прочетете още