„Модерна“ обяви, че защитата от ваксината й намалява с течение на времето

Изнесените от президента на "Модерна" данни са в контраст с няколко проучвания, представени наскоро, от които става ясно, че препаратът на компанията осигурява по-дълга защита в сравнение с ваксината на "Пфайзер/Бионтех"

| Коронавирус

Защитата срещу новия коронавирус, която предоставя ваксината на "Модерна", намалява с течение на времето, сочат данни от мащабно проучване на компанията, цитирани от Ройтерс.

Компанията се обяви в подкрепа на поставянето на бустерна доза.

"Това е само една оценка, но вярваме, че данните означават, ако погледнем към есента и зимата, че очакваното намаляване на имунитета ще доведе минимум до 600 хиляди допълнителни случаи на заразени с Ковид-19", заяви президентът на "Модерна" Стивън Хог.

Поне шест месеца трае имунитетът след ваксинация с „Модерна“

Той не прогнозира колко от тях ще преминат тежко, но каза, че за някои ще е необходимо болнично лечение.

Според Хог проучвания с бустерна доза са показали, че антителата се увеличават до нива, по-високи от тези след втората инжекция.

"Вярваме, че така ще се намали броят на заразените с Ковид-19", заяви той. "Според нас третата доза има възможност значително да повиши имунитета през по-голяма част от следващата година, докато се опитваме да сложим край на пандемията".

Нивото на антителата след ваксинация с „Модерна“ е показател за ефективността й

Изнесените от президента на "Модерна" данни са в контраст с няколко проучвания, представени наскоро, от които става ясно, че препаратът на компанията осигурява по-дълга защита в сравнение с ваксината на "Пфайзер/Бионтех".

Според експерти разликата най-вероятно се дължи на по-високата доза иРНК в препарата на "Модерна" и малко по-дългия интервал между поставянето на двете инжекции.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още