Младеж с 10 присъди остава в ареста за кражба и теглене от чужда банкова карта

| България, Варна

Окръжният съд във Варна определи първоначална мярка „задържане под стража“ на 20-годишния Християн Хр., обвиняем за кражба и ползване на чужд платежен инструмент без съгласието на титуляра. Това съобщават от съдебната пресслужба.

 Досъдебно производство е започнало на 14 октомври от Второ РПУ, а ден по-късно Християн е привлечен като обвиняем, че е отнел движими вещи от лек автомобил и е извършил 3 операции с намерите банкови карти на стойност 137 лева. 

Към настоящия момент младежът има 10 влезли в сила присъди основно за кражби, присвоявания и съставяне на документи с невярно съдържание. Според представените данни от МВР 20-годишното момче е наркозависимо и тъй като неработи, си набавя средства чрез престъпления. Настоящото деяние е извършено в изпитателния срок на присъда на Районен съд – Варна, по която в момента търпи „пробация“. 

Пред съда Християн Хр., заяви, че е тръгнал по лош път, но иска да се прибере при семейството си и да му помага и помоли за по-лека мярка за неотклонение. 

Варненският окръжен съд като взе предвид всички събрани до момента доказателства, направи обосновано предположение за съпричастност на Християн към повдигнато обвинение. Същото представлява тежко умишлено престъпление и за него в НК се предвижда наказание до 8 години „лишаване от свобода“. Съдът отчете и справката за съдимост на лицето, както и представените характеристични данни и прецени, че макар да не съществува риск лицето да се укрие, е налице другата изискуема кумулативна предпоставка – да извърши престъпление. Според съдебния състав тя е реална, тъй като въпреки младата си възраст лицето е многократно осъждано за престъпления от общ характер и деянието и извършено в изпитател период по предходно осъждане. Поради тези съображения Варненският окръжен съд намери, че единствената мярка за неотклонение, която би могла да обезпечи правилното и нормално водене на разследването е най-тежката, а именно „задържане под стража“. 

Определението на Окръжния съд може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.

Прочетете още