Минск взима ответни мерки срещу авиокомпании от ЕС и Великобритания

Миналата седмица ЕС наложи санкции на беларуската държавна авиокомпания "Белавия", като я обвини, че е превозвала мигранти с тактическа цел да дестабилизира европейски държави

| Свят

Беларуското външно министерство заяви днес, че Минск ще отговори на санкциите срещу авиационната си индустрия със сходни мерки срещу авиопревозвачи от Европейския съюз и Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

Миналата седмица ЕС наложи санкции на беларуската държавна авиокомпания "Белавия", като я обвини, че е превозвала мигранти с тактическа цел да дестабилизира европейски държави. Наказателните мерки бяха съгласувани с Вашингтон.

Външното министерство на Беларус каза още, че ще забрани вноса на определени стоки от държави, които налагат антибеларуски мерки, без да дава допълнителни сведения за въпросните стоки.

ЕС прие новите санкции срещу Беларус

В съобщение на беларуското външно министерство, цитирано от ТАСС, се казва:

"Като ответна мярка на незаконния външен натиск чрез санкции, насочен към подриването на суверенитета на Беларус и влошаването на благосъстоянието на беларуските граждани и с цел защита на националните интереси, правителството на Република Беларус взе решение за налагане на забрана за внос на редица стоки на територията на страната, произхождащи от държави, прилагащи незаконни антибеларуски санкции", се казва в съобщението. Допълва се, че съответната разпоредба ще бъде подписана в най-скоро време.

От съобщението на министерството става ясно още, че като една от ответните мерки срещу западните санкции Беларус е разширил списъка на лицата, на които е забранено да влизат на територията на страната и на Съюзната държава между Русия и Беларус.

"Разширени са списъците на лица, чието влизане на територията на Република Беларус и на Съюзната държавата от страни, които системно дискриминират беларуски официални лица, журналисти и представители на обществените организации, е нежелателно", се казва в сайта на беларуското външно министерство.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още