Миньори и енергетици протестираха в защита на „Марица Изток” (обзор)

След среща на служебния премиер и ресорните министри с ръководствата на синдикатите, вицепремиерът Атанас Пеканов обяви, че в Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде включено създаването на държавно предприятие за конверсия на въглищни региони

Стотици миньори и енергетици от комплекса „Марица Изток” протестираха в центъра на София с искане Европейският съюз да наложи мораториум на цените на въглеродните емисии, както и планът за възстановяване и устойчивост да не бъде обвързван с дата за затваряне на въглищните централи у нас.

След среща на служебния премиер и ресорните министри с ръководствата на синдикатите, вицепремиерът Атанас Пеканов обяви, че в Плана за възстановяване и устойчивост, който предстои да бъде внесен в ЕК, ще бъде включено създаването на държавно предприятие за конверсия на въглищни региони. Според браншовите синдикални организации в сектор „Енергетика” затварянето на въглищните централи у нас е невъзможно преди 2043 година.  За правителството реалистичният срок за тази промяна е 2040 година.

Създава се Държавно предприятие „Конверсия на въглищни региони“

Протестът под надслов „В защита на енергийната независимост на България“, организиран от синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа” премина с шествие от пл. „Александър Невски” до Министерския съвет, блокирайки в обедните часове центъра на столицата. Протестиращите  внесоха подписка от над 100 000 души в защита на енергийния комплекс „Марица Изток“. Десислава Кънчева от Миньорска федерация „Подкрепа”.

"До момента страната ни оцелява енергийно да бъде независима точно благодарение на "Марица Изток", според нея.

Според председателя на Миньорската федерация Владимир Топалов най-ранната реална дата за затваряне на въглищните централи в България е 2043 година.

Миньори излязоха на протест в центъра на София

"Германия, която е най-развитата икономика, предлага след 2038 г. Полша предлага 2048 г., а нашето място къде е? Нима тези народи не са смятали, когато са избирали датата?", попита той. 

Последва среща на служебния премиер Стефаан Янев, министрите на труда и сациалната политика Гълъб Донев, на енергетиката Андрей Живков и  вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов с ръководствата на двата синдиката.  След разговорите Атанас Пеканов заяви, че индикативната дата за отказ от вглища, която ще бъде предложена в Плана за възстановяване и устойчивост  е 2040 година, като в плана се въвежда и реформа  за създаване на държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони".

Премиерът: Индикативна дата за прекратяване използването на въглища в България е 2038 г.

Служебният вицепремиер уточни, че периодът на извеждане на въглищните централи в бъдеще ще изисква сериозна рекултивация и подготовка на терени, която е свързана с много нови работни места.

Трябва да се работи активно и по осигуряването на алтернатива - нисковъглеродни източници на енергия и ядрена мощност, за да може когато една основна мощност излезе от есксплоатация, да бъде заместена от друга”, заяви от своя страна  министърът на енергетиката Андрей Живков.

"Този протест няма да бъде последният", категоричен бе председателят на КНСБ Пламен Димитров. Опасенията на синдикатите са, че бъдещ редовен кабинет би могъл да отмени иначе добрите намерения на служебното правителство.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още