Ново разхлабване на мерките от понеделник

Министерството на здравеопазването с остра реакция срещу AstraZeneca

Здравното министерство е изпратило остро писмо до един от производителите на ваксини - AstraZeneca, след като стана ясно, че компанията може да изпълни заявените количества ваксини само наполовина.

Часове след като Ройтерс публикува информация за повторно неизпълнение на заявените дози от ваксината за целия ЕС в периода април-юни 2021 г., здравното министерство е изпратило писмо до фармацевтичния гигант. Документът беше разпространен от Нова телевизия. 

В него се констатира, че към този момент има сериозно забавяне на доставките на ваксини от страна на компанията. Като пример - на 1 март България вероятно ще получи само 52 хиляди дози от препарата, въпреки че по план те трябва да са над 142 хиляди.

Затова здравният министър настоява компанията спешно да изпрати 52-те хиляди дози от препарата към България още утре, като сме готови да осигурим въздушен транспорт за целта.

В документа се посочва и че масовата ваксинация у нас се движи с много високо темпо. А с липсата на ваксини, AstraZeneca „отнема надеждата на хората”.

В сряда страната ни отбеляза рекорд по брой имунизирани за ден. От 7.30  до 17.30 ч. ваксини са си поставили 18 900 българи.

 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още