Министър Ангелов: В лечебните заведения няма недостиг на медикаменти за коронавирус

На територията на България има достатъчно медикаменти, сподели Ангелов

В лечебните заведения няма недостиг на медикаменти за коронавирус, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той се срещна с представители на фармацевтичния сектор заради информация за липсващи медикаменти в аптечната мрежа, информира БНТ.

Ковид остави аптеките без важно лекарство за родилки

Презапасяването с лекарства е това, което създава впечатление на недостиг, заяви министърът.

"Нямаме и специфичен медикамент, който се използва за лечение на тази вирусна инфекция. Медикаментите, които се използват, са за профилактика на бактериалните усложнения при тази вирусна инфекция", обясни министърът.

"Имаме сигнали за недостиг на нискомолекурярни хепарини в страната. Създали сме организация, която е влезе в сила от днес“, съобщи проф. Ангелов.

Търговците на едро ще разпространят в аптечната мрежа нискомолекулярен хепарин. Бременните жени трябва да отидат с рецепта и документ, който да удостоверява генетичното изследване. Това се прави, за да няма злоупотреби, увери министърът.

До края на деня на интернет страницата на Изпълнителната агенция по лекарства ще бъде публикуван списък на всички аптеки, където ще бъдат разпределени количества нискомолекулярен хепарин. Ще бъдат оставени телефони за връзка с търговците на едро.

Прочетете още