Министър Ангелов: Ще представим медицински протокол около месец преди датата на изборите

От утре може да започне имунизацията и с ваксината на "Модерна", стана ясно от думите на министъра

| България, Общество

Димитър Панев с подробностите:

При конкретна дата на изборите ще представим медицинския протокол месец, месец и половина преди вота, обяви пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му, ако се говори за избори на 28 март, ситуацията ще е една, а за 23 май ситуацията ще е друга. "Няма в света агенция или учен, който да може да предвиди каква е ситуацията. Ако знаем конкретната дата, ние категорично ще представим може би месец, месец и половина преди датата, която е обявена официално, този медицински протокол. Дотогава разработваме основните характеристики. Те, разбира се, са част от основните противоепидемични мерки", заяви проф. Костадин Ангелов.

Захариева: МВнР вече работи по подготовката на изборите в чужбина

„Имаме готовност да ваксинираме и желаещите в секционните избирателни комисии. Основната ни цел е ваксинирането на участниците в така наречените мобилни секции. Те ще имат основна задача да осъществяват гласуването на карантирираните лица и лицата в изолация“, допълни още министърът на здравеопазването.

Според него в България има хора, които са положителни и не са част от статистиката. "Именно за това на срещата, която имахме с директорите на 6-те региона на РЗИ-та от 25 януари сме решили да започнем масово тестване на българските учители, за да видим каква е така наречената скрита заболяемост сред учителите, за да можем да им осигурим по-голяма сигурност на тях и за да преценим каква е готовността на системата да стартираме частично присътсвено обучение на българските ученици. Продължаваме да сме длъжници на българските ученици, на българските деца и на техните родители", допълни още министърът.

От утре може да започне имунизацията срещу коронавирусната инфекция и с ваксината на производителя "Модерна", обяви Костадин Ангелов, който посрещна първата доставка.

Ваксините ще бъдат съхранявани в склада на "БулБио" и ще останат засега в София. По-голямото количество от същата ваксина ще пристигне на 25 януари - 4 хиляди дози, които ще бъдат разпределени в страната.

Пристигнаха първите 2400 дози от ваксината на „Модерна“

Европейската комисия е сключила договор за допълнително количество ваксини на "Пфайзер", като индикативните количества за България са 2.9 млн. ваксини. В процес на регистрация е и ваксината на "АстраЗенека", каза още министърът.

Очаква се до края на този месец да приключи ваксинирането на желаещите от първа фаза, като след това ще започне ваксинирането на желаещите в домовете за възрастни хора. Двете фази може да са паралелни и може да се увеличи броят на ваксинираните на ден. Досега са изразходвани близо 16500 дози ваксини. На 18 януари се очакват още ваксини от "Пфайзер".

Сред европейските държави страната ни се намира на задоволително място от гледна точка на брой ваксинирани. Ако се използва капацитетът на всички лични лекари - 4500 в страната, и ако всеки от тях ваксинира десет човека на ден, ще има много повече ваксинирани хора на ден. Обнадежден съм от темповете на ваксиниране, добави още той.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още