Министър Ангелов: До края на годината в България ще има достатъчно ваксини

Много скоро ще има подробна информация къде и в кои кабинети в страната ще се извършва ваксинирането, каза още здравният министър

В националния ваксинационен план няма посочен времеви срок за обхващане на лицата в различните групи, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол. Няма такъв срок, защото се очакваше да се доставят ограничени количества ваксини, обясни той.

Борисов: КОВИД-19 мутира и няма общо правило, по което да се действа

На сайта на Министерството на здравеопазването са посочени индикативните количества ваксини от двама производители, посочи още той. Всяка държава-член на ЕС е заявила първоначални количества ваксина от всеки производител и ЕК е изчислила квота за всяка държава, припомни министър Ангелов и допълни, че има възможност количествата по квотите да се предоговарят между държавите-членки. Индикативен график за доставки от даден производител ще е наличен след договор с производителя и други изпълнени условия. Доставките се разполагат във времето според издаването на одобрение от ЕК и според производствените възможности на производителя.

До края на годината в България ще има достатъчно ваксини. От производителя "Пфайзер" се очакват 3.9 млн.дози, с които ще бъдат ваксинирани близо 2 милиона граждани, добави още той.

Много скоро ще има подробна информация къде и в кои кабинети в страната ще се извършва ваксинирането, каза още министър Ангелов. Ако Европейската комисия и Европейската агенция по лекарства одобрят документите на производител на ваксина извън ЕС, Министерството на здравеопазването няма да се поколебае да предложи купуването и на такава ваксина, каза още Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

Проф. Асен Балтов: Новият щам е в Пирогов от 2 месеца

Към момента е предвидено България да получи 13 млн. дози ваксини, които гарантират достъп до тях на цялото население на страната ни, посочи той и припомни, че досега две ваксини са оценени като безопасни и ефикасни и получиха одобрение за употреба в ЕС. Очаква се одобрение на ваксина на още един производител, което означава, че количествата и техните доставки да се увеличат. Осигурили сме равни количества ваксини от всеки вид - с информационна РНК, антигенни ваксини и векторни ваксини, увери министър Ангелов. По думите му по три милиона граждани ще могат да се ваксинират с ваксина от трите групи.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още