Миграционната и бежанската криза е световен хуманитарен въпрос, който засяга всички нас, заяви папа Франциск

Франциск подчерта, че миграцията е проблем на целия свят

| Свят, Общество

В силно послание, в което припомни смъртта на тригодишно момче-бежанец през 2015 г., папа Франциск отправи критика към предубедеността на страните, които отказват да приемат мигранти, и към неадекватните политики на Европейския съюз за справяне с проблема с миграцията по хуманен начин, съобщи АНА-МПА специално за БТА.

В изказване от град Митилини на остров Лесбос, където посети мигранти в Центъра за прием и идентификация Кара Тепе/Мавровуни, главата на Католическата църква и на Ватикана заяви, че в петте години от последното си посещение на острова (през април 2016 г.) заедно с Вселенския патриарх Вартоломей и главата на Гръцката православна църква Йероним "малко се е променило по въпроса с миграцията".

Въпреки усилията на доброволци и ангажиментите за финансиране, както и усилията на жителите на острова, "тази страна, както и други, са в затруднение, а в Европа има хора, които упорстват да гледат на проблема като на въпрос, който не ги засяга", каза папата.

Папа Франциск пристигна на посещение в Гърция

"Уважението към хората и човешките права - особено на един континент, който не спира да ги проповядва по света - трябва винаги да бъде защитено, а достойнството на всеки един трябва да бъде поставено над всичко. Печално е, че чуваме да се предлага като решение отделянето на обществени средства за изграждането на стени", заяви той.

Папа Франциск цитира думите на (патриарх) Вартоломей към мигрантите и бежанците и каза: "Който се страхува от вас, не ви е поглеждал в очите, нито е виждал лицата ви", както и думите на (писателя) Ели Визел в словото му при получаването на Нобеловата награда: "Когато са застрашени човешки животи, когато човешкото достойнство е в опасност, националните граници и чувства нямат значение".

Като се обърна към бежанци с католическо вероизповедание, които слушаха словото му, той каза, че се моли на Бог "да ни освободи от себичността" и призова всяко човешко същество да "надделее над парализата на страха, над безразличието, което убива, над циничното безразличие, което с кадифени ръкавици осъжда на смърт всеки маргинализиран. Нека да се изправим решително срещу преобладаващото мислене, това, което се върти около егото, около личната и националната себичност, което става мярка и критерий за всичко".

Илюзия е да се смята, че е достатъчно да спасим себе си - каза папата - като вярваме, че се защитаваме от тези, които са по-слаби и чукат на нашата врата. "Историята, повтарям, ни учи, но ние още не сме се научили, че едностранни действия не са достатъчни, за да започнем да правим добро - ние се нуждаем от амбициозни политики".

Папа Франциск заяви, че темата за миграцията и бежанците "е глобален въпрос, хуманитарна криза, която засяга всички нас". Пандемията от коронавирус свърза хората с миграционната криза, "като ни накара да почувстваме, че всички сме на една лодка, като ни накара да почувстваме какво е да имаме едни и същи страхове", срещу които трябва да се изправим заедно, вместо да прилагаме фрагментарни решения.

"Но докато ваксинацията се придвижва на глобално равнище с много усилия и макар че изглежда, че нещо се движи, въпреки многото забавяния и несигурност, в борбата с климатичните промени, всичко говори за ужасяващо бягство от справедливост във всичко, свързано с миграцията. А тук става дума за човешки същества, за човешки животи. Става дума за бъдещето на всеки, което ще бъде мирно, само ако всеки бъде включен", отбеляза папата.

Като се обърна към политическите лидери и народите в Европа, религиозният и политически водач им напомни, че мигрантите и бежанците "са жертви на спешни хуманитарни нужди, които те не са създали сами, но страдат от тях, често след дълга история на насилие, което продължава. Лесно е да се подлъже общественото мнение, като се разпространява страх от другия. Защо обаче същите комуникационни канали не се използват, за да се говори за експлоатацията на бедните, за забравените и често тайно финансирани войни, за икономическите споразумения, подписани за сметка на човешки същества, за секретното управление на доставките на оръжия и за разширяването на търговията (с наркотици)?

Това са основните причини, с които трябва да се занимаем, не с бедните хора, които плащат за последствията и които са използвани за политическа пропаганда". Той допълни, че справянето със спешните нужди, координирането на действията и "подходът към променените времена с големи визии" са необходими за разрешаването на този сложен въпрос.

Папа Франциск каза, че трябва да съберем смелост да погледнем децата в очите и да бъдем засрамени от това какво бъдеще ги чака. "Нека не бързаме да забравим суровите картини на малките телца, лежащи неподвижно на плажовете", каза той, припомняйки разтърсилия света образ на тригодишния Айлян Курди, чието тяло беше изхвърлено на брега в Турция през 2015 г.

"Средиземно море, което в продължение на хилядолетия е свързвало различни народи и далечни страни, се е превърнало в студено гробище без надгробни паметници. Това голямо хранилище и люлка на толкова много цивилизации днес изглежда като огледало на смъртта. Нека не позволяваме нашето море да стане море на мъртвите, а това пространство на срещи да се превърне в театър на конфликти", подчерта папата.

В заключение той каза, че "край бреговете на това море Бог стана човек" и учеше хората, че всички те са чада на Бога. Вярата изисква състрадание и човеколюбие. "Иисус изрично потвърди, че той е там, в чужденеца, в бежанеца, в голия и гладния. А предначертанието на християнина е да бъде там, където е Иисус", каза папа Франциск.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук 

Прочетете още