Меркел призова сънародниците си да намалят социалните контакти

Над 9000 новозаразени в съседна Полша

| Свят

Германският канцлер Ангела Меркел призова сънародниците си да намалят социалните контакти и да се въздържат максимално от пътувания заради коронавируса, предаде Ройтерс.

"Трябва да направим всичко възможно, за да попречим на този вирус да се разпространява безконтролно. Всеки ден е от значение", заяви канцлерката.

По-рано тази седмица лидерите на германските провинции не успяха да постигнат консенсус по силни антикоронавирусни мерки. А съдилища в няколко провинции отмениха забраната за пребиваване в хотели на пътници от зони с висока степен на разпространение на заразата.

Повече от 39,07 милиона са вече случаите на заразени с коронавируса по света

Същевременно германското министерство на финансите обяви, че ще деблокира над половини милиард евро за подпомагане на оцелелите от Холокоста, които предвид възрастта им и времето, прекарано при нечовешките условия в концентрационните лагери, са особено изложени на риск от коронавирусната зараза, предаде Франс прес.

Около 240 000 живи оцелели по света от нацисткото потисничество ще могат да получат до 2400 евро за две години. Предстои парламентът на страната да одобри това решение.

"Цялото федерално правителство си дава сметка, че огромните страдания, причинени на оцелелите жертви на нацистката несправедливост, не могат да бъдат компенсирани с пари или с други услуги", се казва в изявление на германското министерство на финансите.

Ограничения в редица европейски страни заради втората вълна на коронавируса

В съседна Полша днес бяха регистрирани 9622 нови случая на зараза с коронавируса за последното денонощие, което е най-много от началото на пандемията, предаде Ройтерс.

В страната има общо 167 230 случая на зараза от началото на пандемията и 3524 смъртни случая от Ковид-19.

Прочетете още