Меко време до средата на следващата седмица

Зимата е в отстъпление, но това не ни учудва, все се чудим зима ли е или есен

test

Голямо атлантическо чудовище, т. е. дълбок циклон, ще мята огромни вълни из Северния Атлантик, а пориви на вятъра от 150 км/час ще плашат корабите по пътя на стихията. За пореден път тази зима атлантически циклони ще носят топлина из северните райони на континента и ще създават проблеми заради силните ветрове и на места проливни валежи.

Не такава е обстновката в Южна Европа и на Балканите, където зимата също е необичайно мека, но и суха. 

Синоптичната комисия, на редовното си заседание, прави преглед на това, което ни очаква в следващите десетина дни, та чак до края на февруари.

Рекордно висока температура на Антарктида

И ние ще закачим малко валежи, заради плитък средиземноморски циклон, чийто център ще премине през Южна Гърция и у нас това ще донесе повече валежи над крайните южни и югозападни райони. 

В късния следобед и в нощта срещу събота ще превалява дъжда на юг, а в планините сняг, почти няма да вали на север и най-вече на североизток.

Още утре, събота, валежите бързо ще спират и в следващите дни до средата на другата седмица времето ще е спокойно, с повишаващи се дневни температри и без валежи. В понеделник и вторник на места термометрите в равнинните части на страната  ще показват до 12, 14 градуса.

Данни на НАСА: 13 от 13 станции на Антарктическия полуостров отчитат понижаване на температурите

След сряда ни чака ново влошаване на времето, по нов средиземноморски циклон, ще превалява дъжд, в планините сняг, температурите ще се понижат и дневните вече ще са от 3 до 8, 10 градуса. Тогава е възможно по високите полета на Западна България да прехвърчи и сняг, а в Предбалкана да се образува и тънка снежна покрива. Това влошаване на времето ще е от четвъртък до събота следващата седмица, след което почти до края на месец февруари ни чака хубаво време с температури, които на места, в периода от 24 до 26 - 27 февруари, ще надхвърлят 15 градуса.

В самия край на месеца - около 28, 29 февурари, моделите показват зараждането на по-дълбок средиземноморски циклон, който е възможно да окаже влияние на времето у нас и да вали повече, включително и сняг. Но периодът е твърде далеч и това е само тенденция, дори не може да се приеме като прогноза.

Синоптичната комисия дава данни за разпространиението на леда в Северния ледовит океан, тази година ледът се е разпрострял на близо 14 млн. и 600 хиляди квадратни килиметра, доста над средните нива от последните три-четири години.

Най-големият айсберг в света се движи към открити води

Това е само с около 1 млн. квадратни километра по-малко от средното разпространение на леда в периода на 70-те и 80-те години на миналия век.

Същевременно американците съобщават, че този януари средната температура на приземния слой въздух е била с около 2 градуса по Фаренхайт по-висока от най-високата измервана за този период на годината. 

Колкото и странно да изглежда - ледът на север се е увеличил, но и средните температури са се повишили. Все пак зимата на 2019 - 2020 година ще остане в историята като една от най-топлите зими през последните десетилетия. Най-вече в района на Европа, Запдана Азия и Сибир.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още